ΦΑΡΜΑΚO

Χαμηλότερη συχνότητα υπογλυκαιμίας & βελτιωμένο σάκχαρο με την ινσουλίνη Degludec

Βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου αίματος και χαμηλότερη συχνότητα υπογλυκαιμίας, έδειξε η ινσουλίνη Degludec, σε σύγκριση με την Iνσουλίνη Glargine U300 σε μελέτη δεδομένων πραγματικής πρακτικής.

Χαμηλότερη συχνότητα υπογλυκαιμίας & βελτιωμένο σάκχαρο με την ινσουλίνη Degludec

Οι ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που έλαβαν θεραπεία με ινσουλίνη degludec παρουσίασαν σημαντική μείωση στην τιμή της HbA1c και κατά 30% χαμηλότερη συχνότητα υπογλυκαιμικών επεισοδίων μετά την έναρξη της βασικής ινσουλίνης.

Ειδικότερα, ευρήματα από τη μελέτη CONFIRM – μια μεγάλη μελέτη δεδομένων πραγματικής πρακτικής (real-world evidence) που σύγκρινε την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης degludec έναντι της ινσουλίνης glargine U300, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 στο American Diabetes Association’s 78th Scientific Sessions (ADA) στο Orlando των Η.Π.Α.

Η αναδρομική, μη παρεμβατική μελέτη συγκριτικής αποτελεσματικότητας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που ξεκίνησαν για πρώτη φορά βασική ινσουλίνη, κατέδειξε ότι μετά από έξι μήνες τα άτομα που έλαβαν ινσουλίνη degludec είχαν σημαντικά χαμηλότερη τιμή HbA1c σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν ινσουλίνη glargine U300 (-1,5% έναντι -1,2% αντιστοίχως, p=0,029).

Ως δευτερεύον τελικό σημείο, η συχνότητα των υπογλυκαιμικών επεισοδίων ήταν κατά 30% χαμηλότερη με την ινσουλίνη degludec σε σύγκριση με την ινσουλίνη glargine U300 (p = 0,045). Στη μελέτη αυτή καταγράφηκαν υπογλυκαιμικά επεισόδια, που κυμαίνονταν από ήπια έως σοβαρά, χρησιμοποιώντας την κωδικοποίηση κατά International Classification of Diseases (ICD) 9/10 μετά από διάγνωση από ιατρό.

Αυτή η μελέτη δεδομένων πραγματικής πρακτικής έδειξε επίσης σε ένα άλλο δευτερογενές τελικό σημείο ότι τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με την ινσουλίνη degludec ήταν πιο πιθανό να παραμείνουν στη θεραπεία τους. Τα άτομα που έλαβαν ινσουλίνη glargine U300 είχαν κατά 37% υψηλότερο ποσοστό διακοπής της θεραπείας μετά από δύο χρόνια (p <0,001).

“Οι μελέτες δεδομένων πραγματικής πρακτικής είναι σημαντικές για την κατανόηση του πώς οι κλινικές δοκιμές μπορούν να μεταφραστούν σε πραγματική αξία για τους ασθενείς στην καθημερινή κλινική πράξη,” είπε ο Todd Hobbs, vice president και US chief medical officer της Novo Nordisk. “Τα αποτελέσματα της CONFIRM έρχονται να προστεθούν στα υπάρχοντα δεδομένα για τη χρήση της ινσουλίνης degludec σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2”.

Σχετικά με την υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά και δεν μπορούν να παρέχουν στα όργανα του σώματος την ενέργεια που χρειάζονται. Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως σύγχυση, τρόμο, εφίδρωση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, δυσκολία συγκέντρωσης και ομιλίας και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς ή κώμα.

Σχετικά με την Ινσουλίνη Degludec

H ινσουλίνη degludec είναι μια βασική ινσουλίνη χορηγούμενη μία φορά ημερησίως, η οποία παρέχει διάρκεια δράσης πέραν των 42 ωρών με ένα επίπεδο και σταθερό αποτέλεσμα μείωσης της γλυκόζης. Εκτιμάται ότι σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο συνολικής, νυκτερινής και σοβαρής υπογλυκαιμίας και με χαμηλή μεταβλητότητα των επιπέδων σακχάρου σε σχέση με την ινσουλίνη glargine U100. H ινσουλίνη degludec έλαβε την πρώτη έγκρισή της το Σεπτέμβριο του 2012 και έκτοτε έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Είναι εμπορικά διαθέσιμη σε περισσότερες από 61 χώρες.