ΦΑΡΜΑΚO

ΕΛΛΟΚ: Αναβάλλονται για τρίτη εβδομάδα χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης ετοποζίδης

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών την οποία προκαλεί η έλλειψη ετοποζίδης. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), χημειοθεραπείες αναβάλλονται για τρίτη εβδομάδα.

ΕΛΛΟΚ: Αναβάλλονται για τρίτη εβδομάδα χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης ετοποζίδης

Η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου, επικοινώνησε με τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ, Ιωάννη Μαλέμη. Όπως δήλωσε ο κ. Μαλέμης:

  1. Υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου
  2. Τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη, μπορούν να απευθύνονται στον ΙΦΕΤ
  3. Μετά τις 15 Αυγούστου 2018, αναμένεται να υπάρχει επάρκεια της ετοποζίδης.

Αναπάντητα, ωστόσο, μένουν τα εξής ερωτήματα που θέτει η ΕΛΛΟΚ:

  1. Γιατί ο ΕΟΦ εφόσον ήδη από τις αρχές του χρόνου γνώριζε ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης, δεν είχε έγκαιρα φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών, εφόσον είναι γνωστά τα προβλήματα παραγωγής του;
  2. Γιατί ο ΕΟΦ δεν εξέδωσε σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης του, επόμενες ανακοινώσεις με τις οποίες θα ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερομένους για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου;

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, παρακολουθεί στενά από την αρχή το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και τρεις μήνες. «Ωστόσο από την πορεία των πραγμάτων, την συνεχιζόμενη έλλειψη του φαρμάκου και τις δεκάδες καταγγελίες που λαμβάνουμε καθημερινά, για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο και δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς.

Καλούμε τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν μπροστά στις ευθύνες τους, να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτούμε άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό» τονίζει η ΕΛΛΟΚ και προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών.