ΦΑΡΜΑΚO

Μεγαλύτερες οι ελπίδες επιβίωσης για καρκινοπαθείς που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη

Μεγαλύτερες οι ελπίδες επιβίωσης για καρκινοπαθείς που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη

Η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ορισμένων καρκινοπαθών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Αρκετοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν περισσότερο αν κάθε μέρα παίρνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης.

Οι ερευνητές του ουαλικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έλγουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 71 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περίπου 520.000 καρκινοπαθείς, εκ των οποίων οι 120.000 λάμβαναν ασπιρίνη ενώ οι 400.000 όχι.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν 20% έως 30% μεγαλύτερο αν έπαιρναν μια ασπιρίνη τακτικά. Επίσης, η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις) ήταν μικρότερη σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη καθημερινά.

«Η χρήση της ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία ως πρόληψη για την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο είναι πια δεδομένη, αλλά πλέον προκύπτουν και στοιχεία ότι η ασπιρίνη μπορεί να παίξει πολύτιμο ρόλο επίσης ως πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο» δήλωσε ο Έλγουντ.

Οι περισσότερες μελέτες αφορούσαν καρκίνους του εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Ορισμένες από τις έρευνες πάντως δεν βρήκαν κανένα όφελος από τη λήψη ασπιρίνης, γι' αυτό χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πάνω στη σχέση ασπιρίνης και καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας λόγω της ασπιρίνης βρέθηκε να είναι μικρός.

Πηγή: Telegraph, ΑΠΕ-ΜΠΕ