ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Καθοριστική η συμβολή των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ξεκινά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή την έναρξη της περιόδου του αντιγριπικού εμβολιασμού.

ΠΦΣ: Καθοριστική η συμβολή των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Περισσότερα από 1.500.000 αντιγριπικά εμβόλια έχουν παραγγελθεί για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς μέσω των φαρμακείων. «Τα φαρμακεία μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Δεν πρέπει να περιμένουμε την καρδιά του χειμώνα για να εμβολιαστούμε» δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Όπως τονίζει ο ΠΦΣ, η γρίπη είναι μια δυνητικά θανατηφόρος νόσος, με εύκολη μετάδοση που εξαπλώνεται ταχέως επηρεάζοντας το 5-15% του παγκόσμιου πληθυσμού, προκαλεί 290.000-650.000 θανάτους ετησίως και επιπλέον σοβαρή ασθένεια 3-5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 111 σοβαρά κρούσματα γρίπης, από τα οποία 107 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Πρόκειται για 68 άνδρες και 39 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη (μέση ηλικία 57,2 έτη). Στον χρόνο αυτόν 42 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων 38 σε κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 4 που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Η συμβολή των φαρμακοποιών είναι καθοριστική στην εκστρατεία του αντιγριπικού εμβολιασμού. Το φαρμακείο είναι κρίσιμος κόμβος στην αλυσίδα ενημέρωση-διάθεση-λήψη του αντιγριπικού εμβολιασμού, επισημαίνει ο ΠΦΣ, καθώς η βραδυπορούσα μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στην πρόσβαση των πολιτών στην στοιχειώδη υπηρεσία, που είναι η επίσκεψη σε γιατρό (λιγότερες από 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας μέχρι σήμερα - απομάκρυνση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ).

Ο κ. Θεοδοσιάδης επισημαίνει, επιπλέον, ότι «η αντιμετώπιση των συστημάτων υγείας με κοινωνικά και όχι στείρα τεχνοκρατικά κριτήρια, κάνει πλέον επιβεβλημένη τη συμμετοχή τους (σ.σ. των φαρμακοποιών) σε Δράσεις Δημόσιας Υγείας». Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα φαρμακεία σε ποσοστό 20% σε παγκόσμιο επίπεδο (193.000 φαρμακεία) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού, απευθυνόμενα αθροιστικά σε αντίστοιχο πληθυσμό 940 εκατομμυρίων ανθρώπων και 120.000 από αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα υπηρεσίας διενέργειας εμβολιασμού από το φαρμακοποιό σε αντίστοιχο πληθυσμό περίπου 655 εκατομμυρίων. Μεταξύ των χωρών που διενεργείται εμβολιασμός από το φαρμακοποιό είναι οι: Αργεντινή, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία, Ελβετία, Πορτογαλία και Νέα Ζηλανδία.

Η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταδοτικές ασθένειες και τον εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημοσίευσε έγγραφο Καλής Πρακτικής, στο οποίο περιλαμβάνονται δραστηριότητες και υπηρεσίες που οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί παρέχουν σε σχέση με μεταδοτικά νοσήματα και τον εμβολιασμό. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οργανισμοί ενθαρρύνονται να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία με τους φαρμακοποιούς της κοινότητας και τις φαρμακοβιομηχανίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για παράδειγμα στις Κοινές Δράσεις για τον εμβολιασμό.
  • Οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να συμπεριλάβουν και να ενσωματώσουν τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς σε εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού.
  • Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν νέες και καινοτόμες υπηρεσίες για να αντιμετωπισθεί η απειλή που προκαλεί η διστακτικότητα στον εμβολιασμό.
  • Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενσωματωθούν καλύτερα στα συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υπηρεσιών, για παράδειγμα, την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων για τη διευκόλυνση των ενημερώσεων των φαρμακοποιών με στόχο την συνεισφορά στο έργο των ιατρών και στην ιατρική περίθαλψη του ασθενούς.
  • Οι υπηρεσίες, όπως οι εμβολιασμοί, θα πρέπει να συμπεριληφθούν παγκοσμίως σε εθνικό επίπεδο στα συστήματα υγείας.
  • Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης.

Πηγή: Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΦΣΘ: Επαρκής ο αριθμός αντιγριπικών εμβολίων για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ