ΦΑΡΜΑΚO

Κ.Θεοδοσιάδης: Σημαντικός ο ρόλος των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Το φαρμακείο της γειτονιάς είναι αναγκαίο στις νέες συνθήκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στο 18ο Pharma point, στη Θεσσαλονίκη.

Κ.Θεοδοσιάδης: Σημαντικός ο ρόλος των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Ο κ. Θεοδοσιάδης, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αποτελεσματική πρωτοβάθμια περίθαλψη κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε κυβέρνηση που έρχεται δημιουργεί και ένα νέο δικό της σύστημα.

«Πρώτα ΠΕΔΥ, μετά ΤΟΜΥ και είναι άγνωστο σε ένα – δύο χρόνια ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτές τις μονάδες όταν τελειώσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ... Οι φαρμακοποιοί μπορούμε να κάνουμε έλεγχο DNA; Όχι. Χειρουργικές μικροεπεμβάσεις; Όχι. Μπορούμε όμως να ελέγχουμε πίεση ζάχαρο, να εκπαιδεύσουμε τον ασθενή να το μετράει σπίτι μόνος του. Δεν επιθυμούμε να μπούμε σε ξένα χωράφια», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Κ.Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμβολίων και της αντιμετώπισης μικροτραυμάτων, σημειώνοντας: «αν μου πει κάποιος από ένα κέντρο Υγείας ότι μπορεί να εμβολιάσει 500 ασθενείς που έρχονται στα φαρμακεία μιας περιοχής σε μια μέρα, εγώ θα το δεχθώ. Ποιος γιατρός λέει πάρε το εμβόλιο κι έλα να στο κάνω; Και σωστά δεν το λέει. Η΄ μήπως είναι εφαρμόσιμο στα χωριά με παιδιά και ηλικιωμένους που έχουν μικροτραύματα, να πάνε στα εφημερεύοντα νοσοκομεία αντι για το φαρμακείο;»

Για την πώληση φαρμάκων χωρίς συνταγή, είπε: «ακούω ότι ο φαρμακοποιός δίνει πολλά φάρμακα χωρίς συνταγή. Και αναρωτιέμαι. Δηλαδή σε όποιον ασθενή τελειώνουν τα χάπια πίεσης, πρέπει να πληρώσει 20 ευρώ σε γιατρό για να γράψει άλλο ένα κουτί;».