ΦΑΡΜΑΚO

Στη Βουλή οι θέσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την πολιτική στο φάρμακο

Ενώπιον της Βουλής καλείται ο υπουργός Υγείας να απαντήσει, ύστερα από τις δραματικές προειδοποιήσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Στη Βουλή οι θέσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την πολιτική στο φάρμακο

Σχετική ερώτηση κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος αναφέρει πως «σύσσωμη η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου χτυπά όχι καμπανάκι, αλλά συναγερμό για επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου».

Ο βουλευτής αναφέρει ακόμη ότι σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου υπήρξε «ομοβροντία κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο φάρμακο, η οποία διατηρεί όλο τον αντιαναπτυξιακό μνημονιακό πυρήνα των προηγούμενων ετών παρά τη λήξη του προγράμματος, από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρο Τρύφωνα, τον πρόεδρο του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τους αντιπροέδρους της ΠΕΦ Δημήτρη Δέμο και Θεόδωρο Κωλέτη, τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμο Αναστασόπουλο και τη γενική διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου».

«Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, σε άμεσο κίνδυνο θα βρεθούν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, αλλά σχεδόν αλυσιδωτές θα είναι εξίσου δραματικές επιπτώσεις στην περίθαλψη του κοινωνικού συνόλου, στην εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό αποκλειστικά και εν τέλει περικοπές μισθών και συντάξεων, ως αποτέλεσμα μη επίτευξης οικονομικών στόχων, οι οποίοι προβλέπονται από τα μνημόνια».

Σύμφωνα με τον κ.Νικολόπουλο, «οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι δημόσια απηύθυναν δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική που επέβαλαν τα μνημόνια, γιατί κατ' αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές φαρμακοβιομηχανίες. Βασική αιτία, η υπερβολική χρέωση των φαρμακοβιομηχανιών, μέσα από ένα σύστημα που χτυπάει το παλιό ελληνικό φάρμακο και ευνοεί το ξένο και πανάκριβο».

Κατόπιν αυτών, ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό Υγείας:

  • θα ληφθούν μέτρα πριν εκπνεύσει το 2018 για όσα αιτούνται οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι;
  • θα γίνει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα;
  • θα εφαρμοστεί δικαιότερη κατανομή του clawback;
  • θα δημιουργηθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός για γενόσημα και off-patent;
  • θα εξαιρεθούν τα εμβόλια από τον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης;
  • τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για την απλούτευση της τιμολόγησης με σκοπό την ταχύτερη διείσδυση των γενοσήμων

Διαβάστε επίσης:

Ομοβροντία κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο φάρμακο από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία (vid)

Ολομέτωπη επίθεση του Δ. Γιαννακόπουλου κατά της κυβέρνησης για την κοροϊδία στο φάρμακο (vid)