ΦΑΡΜΑΚO

Έκκληση στους παιδιάτρους να αναφέρουν τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων στα παιδιά (video)

Ο ΕΟΦ ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία για την αναφοράς τυχόν παρενεργειών από τα φάρμακα, κυρίως σε βρέφη, παιδιά και έγκυες. Νέες ευρωπαϊκές οδηγίες φαρμακο-επαγρύπνησης για τα παιδιατρικά φάρμακα.

Έκκληση στους παιδιάτρους να αναφέρουν τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων στα παιδιά (video)

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, την περασμένη χρονιά στην Ελλάδα οι παιδιατρικές αναφορές αποτέλεσαν μόλις το
14% των αναφορών για πιθανές παρενέργειες φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η ενημερωτική εκστρατεία υλοποιείται έως και τις 23 Νοεμβρίου και αποτελεί μέρος μιας εβδομάδας ενημέρωσης που εμπλέκει 32 αρμόδιες αρχές φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση,τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων εξέδωσε νέες οδηγίες φαρμακο-επαγρύπνησης για τα φάρμακα που χορηγούνται στα παιδιά.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές προσανατολίζουν τους παιδιάτρους στη συστηματική παρακολούθηση των παιδιατρικών θεραπειών και αφορούν τόσο τα φάρμακα με παιδιατρική ένδειξη όσο και αυτά που έχουν ένδειξη για ενήλικες, αλλά χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση και σε παιδιατρικού ασθενείς.

Βάσει των νέων οδηγιών, στις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, οι παιδίατροι οφείλουν να καταγράφουν λεπτομερή στοιχεία για κάθε περιστατικό, να αναφέρουν, την ηλικία, το ύψος και το βάρος του παιδιού και να περιγράφουν αναλυτικά το πώς και για ποια πάθηση χορηγήθηκε το φάρμακο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά κάποιες παρενέργειες μπορεί να συμβούν. Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να ποικίλλουν από πονοκέφαλο ή πόνο στομάχου, συμπτώματα γρίπης ή απλά αδιαθεσία. Η αναφορά τους από τους θεράποντες γιατρούς, βοηθά τις αρχές να παρακολουθούν την ασφαλή χρήση των φαρμάκων και να λαμβάνουν τα μέτρα, εφόσον χρειάζεται.

Δείτε το βίντεο της εκστρατείας