ΦΑΡΜΑΚO

Σε ενάμιση χρόνο το πρώτο προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Δόθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου οι δύο πρώτες άδειες για καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Σε ενάμιση χρόνο το πρώτο προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, οι άδειες χορηγήθηκαν σε δύο εταιρείες με έδρα τη Λάρισα και την Κόρινθο, με Έλληνες και ξένους μετόχους.

Η μια εταιρεία θα επενδύσει 9,5 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 51 θέσεις εργασίας και η δεύτερη, θα απασχολεί 66 εργαζόμενους, για μια επένδυση 12,5 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, άλλες 12 εταιρείες έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα για καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης και εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί. Μεταξύ των επενδυτών φαίνεται να είναι και εταιρείες από τον Καναδά και το Ισραήλ, οι οποίες εκτός από φαρμακευτική κάνναβη θα παράγουν και ορισμένα παρα-προϊόντα με εμπορική χρήση.

Η συνολική επένδυση υπολογίζεται να φτάσει τα 185 εκατομμύρια ευρώ, με 770 θέσεις εργασίας, ενώ τα τελικά προϊόντα αναμένονται στην ελληνική αγορά σε ενάμιση χρόνο. Για τα τελικά προϊόντα θα απαιτηθεί εκ νέου αδειοδότηση.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε πως ειδική επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων διαμορφώνει ήδη το πλαίσιο χορήγησης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Μεταξύ άλλων, θα καθοριστούν οι ενδείξεις, οι ιατρικές ειδικότητες που θα τα χορηγούν, οι φαρμακευτικές μορφές κλπ.

Τα εν λόγω σκευάσματα θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και αναμένεται να διαμορφωθούν μητρώα ασθενών, οι οποίοι θα λαμβάνουν τη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική κάνναβη: Σε ΦΕΚ η υπ. απόφαση με την υπογραφή 4 υπουργών