ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Χρονιά εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και ελέγχου της ζήτησης

της Διονυσίας Προκόπη

ΣΦΕΕ: Χρονιά εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και ελέγχου της ζήτησης

Το 2018, οι πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,8 δισ. ευρώ για φάρμακα, ενώ οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) από τις φαρμακευτικές εταιρείες θα ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ. Οι ανάγκες είναι συσσωρευμένες και δεν επαρκούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί των δημοσίων δαπανών.

Την εικόνα αυτή της φαρμακευτικής περίθαλψης, διαπίστωσαν για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, της Πολιτείας, στελεχών της αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Τρίτη (29/01/2019).

Στη συζήτηση κυριάρχησε το πρόβλημα του clawback και η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Επιστροφή που αγγίζει το 70% ζητείται για τα νοσοκομειακά Φάρμακα Υψηλού Κόστους της λίστας 1Α που διακινούνται μέσω ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Για το πρώτο εξάμηνο του 2018, η υπέρβαση έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ, όταν είχε προβλεφθεί δαπάνη 27,9 εκατ. ευρώ. Για τα οικονομικά φάρμακα, το clawback φτάνει το 40%, πρόσθεσε λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.

«Η συνεισφορά μας στη συνολική δαπάνη είναι πάνω από 35% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου. «Το 2019 και το επόμενο διάστημα θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά τις επιχειρήσεις μας, την καινοτομία, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, με πιθανές επιπτώσεις πλέον αναπόφευκτες και οδυνηρές για τη Δημόσια Υγεία» πρόσθεσε. Η Υγεία βρίσκεται μονίμως σε οριακό σημείο και πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπίες. «Το 2019 πρέπει να είναι η χρονιά που θα γίνουν αφενός κινήσεις για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου θα υλοποιηθούν ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα που θα ελέγξουν τη ζήτηση. Ίσως μάλιστα ο πιο πρακτικός τρόπος για να συμβούν αυτά είναι να εισαχθεί η έννοια της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δαπάνης. Έτσι θα πάψει να διαφαίνεται προβληματική η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, και πολύ περισσότερο στα μελλοντικά φάρμακα, ενώ οι εταιρίες μας θα εξέλθουν από την τροχιά αποεπένδυσης στην οποία βρίσκονται» είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Επί των γενικών διαπιστώσεων συμφωνούμε, όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά το χαιρετισμό του. Τη δυσκολία την ξέρουμε, σιγά σιγά όμως μπαίνουμε σε νέα φάση, αφού έχουμε βγει οριστικά από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της σκληρής επιτροπείας, υποστήριξε. Μπροστά μας υπάρχει ένα πεδίο πιο σταθερό και προβλέψιμο και ευελπιστούμε ότι αυτό θα εκφραστεί και στο πεδίο του φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση, πρωταρχικός στόχος για το υπουργείο Υγείας είναι η καθολική πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο. Η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη ραγδαία αυξητική τάση της δαπάνης τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός Υγείας και επέμεινε στο τριμερές μοντέλο χρηματοδότησης της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού: από το κράτος, τους πολίτες μέσω της συμμετοχής και τη φαρμακοβιομηχανία.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ανάγκη για:

  • Επιτάχυνση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της ζήτησης και τον έλεγχο της δαπάνης,
  • Σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών (το 1ο βήμα έγινε το 2019 με τα επιπλέον 45 εκ. € στο νοσοκομειακό φάρμακο) και στην κατανομή του clawback,
  • Αλλαγή μείγματο στην τιμολογιακή πολιτική. Το πλαίσιο που έχουμε παρουσιάσει είναι αποδεκτό από τους κοινωνικούς εταίρους (φαρμακοβιομηχανία), αλλά και από τη μεταμνημονιακή επιτήρηση των θεσμών» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Δεν υπάρχει περιθώριο άλλης καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος του clawback, γιατί οι εταιρείες δεν αντέχουν, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων. Το κράτος μπορεί να δώσει κονδύλια για τη φαρμακευτική περίθαλψη, η δυνατότητα υπάρχει όπως προκύπτει από τα πλεονάσματα, πρόσθεσε. «Δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε για το μέγεθος του προβλήματος», αλλιώς το υπουργείο Οικονομικών θα είχε βρει κονδύλια για την κάλυψη των ανασφάλιστων και τη δαπάνη των εμβολίων. Τέλος, απηύθυνε έκκληση και πρότεινε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κοινή συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών.

«Ζούμε το ίδιο έργο τα τελευταία χρόνια, η πίτα όλο μικραίνει… Σε λίγο δεν θα μιλάμε για κομμάτια αλλά για ψίχουλα!» περιέγραψε γλαφυρά την κατάσταση ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, κατά το δικό του χαιρετισμό. Ευχές για το νέο έτος απηύθυναν επίσης: ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, ο Τομεάρχης Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Μπαργιώτας, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), Χρήστος Δαραμήλας.

Πηγή: Newsbomb.gr