ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Άμεση ελάφρυνση στο clawback και αναθεώρηση της φαρμακευτικής δαπάνης του 2019

Διορθωτική κίνηση για το clawback αναζητά το υπουργείο Υγείας, με στόχο την ελάφρυνση και τη δικαιότερη κατανομή των υπερβάσεων. 

ΠΕΦ: Άμεση ελάφρυνση στο clawback και αναθεώρηση της φαρμακευτικής δαπάνης του 2019

Αυτό δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα ισχύσουν από φέτος τα μέτρα που θα ληφθούν. Ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα, στις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για το ζήτημα.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων είχε εκθέσει τα αιτήματα του κλάδου, τονίζοντας ότι το 2019 είναι η πρώτη μεταμνημονιακή χρoνιά και η πολιτεία θα πρέπει να αξιοποιήσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία κινήσεων που της δίνεται, ώστε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο. Υπάρχει περιθώριο να αναθεωρηθεί η φαρμακευτική δαπάνη για το 2019 ακόμα και τώρα, να γίνει καλύτερη κατανομή των κονδυλίων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και να ελαφρυνθεί το clawback, τόνισε.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ ζήτησε να υπάρξουν ξεχωριστοί προϋπολογισμοί, έξω από τη φαρμακευτική δαπάνη, για τα εμβόλια, την κάλυψη των ανασφάλιστων, είτε τις νέες ακριβές θεραπείες. Ως προς τη δικαιότερη κατανομή του clawback, πρότεινε να θεσμοθετηθεί έκπτωση με βάση την παραγωγή προστιθέμενης αξίας, ενώ ζήτησε να υπάρξει άμεσα ρύθμιση για δοσοποίηση του 2018.

«Στόχος όλων μας» είπε ο κ. Τρύφων, «είναι μία ισχυρή Ελλάδα, οικονομικά και εθνικά ανεξάρτητη». Όμως, η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και απαιτούνται άμεσα λύσεις. Το clawback μπορεί να είναι προσωρινό, όμως η διάλυση του παραγωγικού ιστού του ελληνικού φαρμάκου θα είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Το ζήτημα του clawback ανέδειξαν και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου σημείωσε ότι «η φαρμακοβιομηχανία καλείται να πορευτεί σε ένα δύσκολο δρόμο με το rebate-clawback να φτάνει πλέον σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ. Δεν αξίζει τέτοια μοίρα στην δεύτερη εξαγώγιμη βιομηχανία του τόπου» και προανήγγειλε από μεριάς ΝΔ μια «επιθετική αναπτυξιακή πολιτική με διαρθρωτικά μέτρα». Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε: «Οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες του χώρου του φαρμάκου έχουμε να λύσουμε όλοι μαζί δύσκολα ζητήματα και να συνδυάσουμε ένα επενδυτικό σοκ με την συνέχιση της προσπάθειας της δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς, όμως, τα ισοπεδωτικά μέτρα του rebate και του clawback». Το Ποτάμι εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Απόστολος Μακρυκώστας.

Στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας για τη νέα χρονιά, παραβρέθηκαν περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού χώρου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φορέων στον κλάδο της υγείας, των συλλόγων ασθενών καθώς και των στελεχών των εταιρειών-μελών της ΠΕΦ. Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ένωσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, τη συνέχιση, και το 2019, της συνεργασίας της ΠΕΦ με την Ένωση Κοινωφελών Ιδρυμάτων «Μαζί για το Παιδί» και παράλληλα την έναρξη συνεργασίας με το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο και την «Πρωτοβουλία για το Παιδί στην Βόρεια Ελλάδα», ενισχύοντας την κοινωνική ευαισθητοποίηση και προσφορά της προς την ελληνική κοινωνία. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύθηκαν οι αριστούχοι απόφοιτοι των Φαρμακευτικών Σχολών της χώρας.

Πηγή: Newsbomb