ΦΑΡΜΑΚO

Μπασκόζος για Παγκ. Εβδ. Εμβολιασμών: Ας προστατευτούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από το 2012 θεσμοθέτησε κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου να είναι αφιερωμένη στους εμβολιασμούς. 

Μπασκόζος για Παγκ. Εβδ. Εμβολιασμών: Ας προστατευτούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές

Η Παγκόσμια εβδομάδα εμβολιασμών στοχεύει στην ενημέρωση και την εντατικοποίηση της προσπάθειας για την αύξηση των εμβολιασμών που προστατεύουν από τα λοιμώδη νοσήματα. Κάθε χώρα διοργανώνει εκδηλώσεις, ώστε το μήνυμα της προσφοράς των εμβολίων να γίνει κτήμα όλων.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι με τους εμβολιασμούς προλαμβάνονται 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως. Παρά το γεγονός όμως ότι η εφαρμογή των εμβολίων θεωρείται η πιο επιτυχής παρέμβαση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας τον 20ο αιώνα, υπολογίζεται ότι και σήμερα ένα στα πέντε παιδιά παγκόσμια δεν έχει εμβολιαστεί με τα συνιστώμενα εμβόλια.

Κάθε χρόνο από τον ΠΟΥ προτείνεται ένα σύνθημα για την εκστρατεία της εβδομάδας των εμβολιασμών που εκφράζει και την κατεύθυνση που πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια για τους εμβολιασμούς.

Το φετινό μήνυμα είναι «Ας προστατευτούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές». Τα κράτη μέλη αποδίδουν τιμή και σε όσους συμβάλουν θετικά στην ενίσχυση με τους εμβολιασμούς της ατομικής και συλλογικής ανοσίας (επαγγελματίες υγείας, γονείς, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων) αποδίδοντάς τους τον τίτλο «Ήρωες των εμβολίων» (Vaccine heroes).

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα εμβόλια αφορούν όλες τις ηλικίες, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Η βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης που αποτελεί κύριο στόχο, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την άμεση προστασία του ατόμου, αλλά και την προστασία της κοινότητας.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχθηκε την μαζική εισροή προσφύγων και κατάφερε να αποτρέψει επιδημίες, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, με την εφαρμογή προσαρμοσμένου στις ανάγκες προγράμματος εμβολιασμού (> 110.000 δόσεις εμβολίων για περισσότερα από δέκα λοιμώδη νοσήματα). Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας και αναγκαιότητας των εμβολιασμών. Επίσης με συντονισμένες προσπάθειες αυξήθηκε το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη (2018-2019), ειδικά στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Όμως, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην Ελλάδα εκδηλώθηκε επιδημία ιλαράς, η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με όπλο τους εμβολιασμούς.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης για «κενά» στους εμβολιασμούς και συνεχούς επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης για τα οφέλη από τους εμβολιασμούς. Η σωστή πληροφόρηση μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην διστακτικότητα, κυρίως των νεαρών γονέων, που επηρεάζονται από μύθους και εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τα εμβόλια και αμφισβητούν την προσφορά τους. Η άγνοια, οι αστήρικτες επιστημονικές απόψεις και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, δεν μπορεί να αποτελούν κριτήρια κατά των εμβολιασμών. Η προώθηση των εμβολιασμών απαιτεί παγκόσμια συστράτευση.

Το φετινό μήνυμα προτρέπει σε συλλογική προσπάθεια τονίζοντας ότι και κάθε άτομο χωριστά μπορεί να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις και γνώσεις στη «μάχη» για την διαφύλαξη του επιτεύγματος της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων με τους εμβολιασμούς. Η πολιτεία θα συνεχίσει σε συνεργασία με τον ΠΟΥ αλλά και τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, να δίνει τη μάχη για σωστή πληροφόρηση και αύξηση της εμβολιαστικής συνείδησης.

Τέλος, σε ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΠΟΥ για αύξηση του αντιγριπικού εμβολιασμού του προσωπικού υπηρεσιών υγείας, η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εκπόνησαν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση του Αντιγριπικού Εμβολιασμού του Προσωπικού Υπηρεσιών Υγείας.

«Ας προστατευτούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές».

Ο ΓΓΔΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών - Τα εμβόλια μας προστατεύουν όλους

ΣΦΕΕ: Θέσπιση εμβολιαστικών στόχων και ένταξη της δαπάνης των εμβολίων στην Πρόληψη

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας: Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο