ΦΑΡΜΑΚO

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς με τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, επισημαίνει για μια ακόμα φορά, τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ρευματικά νοσήματα με την υπάρχουσα διαδικασία, στην παραλαβή των αναγκαίων φαρμάκων υψηλού κόστους από τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς με τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η επιστολή αναφέρει αναλυτικά ότι η ταλαιπωρία των ασθενών είναι πολύ μεγάλη, λόγω των δύσκολων μετακινήσεων μέχρι να προσεγγίσουν τα λιγοστά σημεία εξυπηρέτησης στο δίκτυο Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της πολύωρης αναμονής μέχρι να εξυπηρετηθούν, δοκιμάζοντας τις αντοχές των ίδιων των ασθενών και των συγγενών συνοδών τους.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα αιτείται την επανέναρξη της διαδικασίας σχετικά με την ευρείας κλίμακας χορήγηση φαρμάκων του Ν. 3816/2010 σε εξωτερικούς ασθενείς και από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως αναφέρει στην επιστολή η Εταιρεία στην επιστολή, διακόπηκε απότομα «λόγω των μνημονιακών οριζόντιων περικοπών στα κονδύλια των νοσοκομείων που αφορούν στο φάρμακο».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, κα Αθανασία Παππά αναφέρει σχετικά: «Μια τέτοια λύση θα αύξανε άμεσα τα σημεία εξυπηρέτησης των ασθενών ενώ παράλληλα θα έλυνε και αρκετά λοιπά συνοδά προβλήματα ασφάλειας και καταγραφής για τα οποία σήμερα η εικόνα είναι ασαφής, δεδομένου ότι στα νοσοκομειακά φαρμακεία τηρούνται τόσο οι διαδικασίες παρακολούθησης της ''ψυχρής αλυσίδας'' για τα θερμοευαίσθητα φάρμακα όσο και τα μητρώα ''registries'' εξυπηρετούμενων ασθενών ανά πάθηση και θεραπεία»

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα θα είναι σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια υποστήριξης των νοσοκομειακών φαρμακείων του Ε.Σ.Υ. με το αναγκαίο προσωπικό και τα απαραίτητα κονδύλια, με στόχο τη διεύρυνση της εξυπηρέτησης των ρευματοπαθών αλλά και των άλλων χρονίως πασχόντων με αναντικατάστατα φάρμακα υψηλού κόστους που απαιτούν οι θεραπείες τους, με συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους.

Διαβάστε επίσης:

Και από τα Κέντρα Υγείας χορηγούνται πλέον ενέσιμοι βιολογικοί παράγοντες

Ρευματικά νοσήματα: Κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση για την ποιότητα ζωής των ασθενών