ΦΑΡΜΑΚO

Αντίθετος ο ΦΣΑ στην πρόταση του υπουργείου Υγείας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση του υπουργείου Υγείας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για σοβαρές παθήσεις, τόσο για τη δωρεάν διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και για τη διανομή τους με κούριερ.

Αντίθετος ο ΦΣΑ στην πρόταση του υπουργείου Υγείας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους

της Διονυσίας Προκόπη

Ειδικότερα ο ΦΣΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων».

Οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβλεφθεί κάποιου είδους αποζημίωση για τη διακίνηση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία τους. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο κατά τη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση, θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αντίθεση τους με «απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ.» και κάνουν λόγο για «υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, τη φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα». Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει ο ΦΣΑ, «καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Τέλος, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.