ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Διχασμένοι οι φαρμακοποιοί – Σε σύμπνοια με το υπουργείο ο ΠΦΣ

Σε συμφωνία φαίνεται πως έχει έρθει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με το υπουργείο Υγείας, για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία, παρά τις αντιδράσεις από φαρμακοποιούς.

Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Διχασμένοι οι φαρμακοποιοί – Σε σύμπνοια με το υπουργείο ο ΠΦΣ

της ΔΙονυσίας Προκόπη

Ο κλάδος δεν έχει ενιαία στάση στο θέμα, με πιο χαρακτηριστική την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στην οποία διατύπωνε την κατηγορηματική αντίθεσή του στη διάθεση των ΦΥΚ χωρίς επιστημονική αποζημίωση για τους φαρμακοποιούς, όσο και στη διανομή τους με κούριερ.

Εν όψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των φαρμακοποιών την Κυριακή (22/09/2019) για το θέμα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιχειρεί με μια ανοικτή επιστολή προς τους προέδρους των τοπικών συλλόγων και τους εκλέκτορες, να διευκρινίσει τι έχει συζητηθεί με το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, το θέμα αφορά στη διάθεση συγκριμένων 59 σκευασμάτων, τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Η διαδικασία με την οποία θα διατίθενται αυτά τα σκευάσματα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, είναι η εξής:

• O ασθενής προσέρχεται στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.

• Ο φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.

• Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το φαρμακείο για την έγκριση.

• Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο.

• Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

• Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.

• Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε από τον ΠΦΣ να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο τα σκευάσματα αυτά θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή. Το ΔΣ του ΠΦΣ, από την πλευρά του, ζήτησε να εκπονηθεί μελέτη το διάστημα αυτό, με την οποία θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από τη διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού.

«Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, τον οποίο δεν απεμπολούμε, είναι η διάθεση όλων των φαρμάκων από τον φυσικό τους χώρο, το φαρμακείο και την αποφυγή του κινδύνου διάθεσης των φαρμάκων απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους ασθενείς μέσω κούριερ, παρακάμπτοντας το φαρμακείο.

Στηρίζουμε τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις διαθέτοντας τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία μας εδραιώνοντας τον κοινωνικό μας ρόλο.

Διεκδικούμε μια δίκαιη επιστημονική αμοιβή για την υπηρεσία μας αυτή.

Απαιτούμε ότι για κάθε νέο μόριο – φάρμακο που θα εισέρχεται στην ελληνική αγορά και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ΦΥΚ, θα πρέπει να διακινείται αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, εκτός των φαρμάκων που χρήζουν νοσοκομειακής χορήγησης, με ένα ποσοστό κέρδους που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση με το Υπουργείο» τονίζει, τέλος, ο ΠΦΣ.