ΦΑΡΜΑΚO

ΠΙΣ: Πολυφαρμακία και μικροβιακή αντοχή - Ζητήματα αιχμής για την ιατρική κοινότητα

Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) εκπροσώπησαν στη συνάντηση του World Medical Association (Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου), ο πρόεδρος Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Γενικός Γραμματέας Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, Λάζαρος Παπαδόπουλος.

ΠΙΣ: Πολυφαρμακία και μικροβιακή αντοχή - Ζητήματα αιχμής για την ιατρική κοινότητα

Στην ετήσια συνάντηση, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας στις 24-26 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 112 μέλη Ιατρικών Συλλόγων από ολόκληρο τον κόσμο τα οποία εξέλεξαν ως νέο πρόεδρο του WMA, τον Βραζιλιάνο καθηγητή Ψυχιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, Δρ. Miguel Roberto Jorge.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του WMA αναφέρθηκε στο παγκόσμιο πρόβλημα της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά, το οποίο εκτιμάται το 2050 θα είναι ένα από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη αιτία θανάτου.

Το πρόβλημα αυτό αναδεικνύεται σε μέγιστο ζήτημα δημόσιας υγείας για την Ελλάδα όπου η πολυφαρμακία και η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι ευρύτατα διαδεδομένη καθώς είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Μάλιστα, διαχρονικό αίτημα του Π.Ι.Σ είναι η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού και δέσμευσή του η καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και ιδιαίτερα της κατάχρησης αντιβιοτικών.

Η αντιπροσωπεία του Π.Ι.Σ. στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις εργασίες του WMA, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για πολλά θέματα που αφορούν στο ιατρικό επάγγελμα και την άσκηση Ιατρικής σε διάφορες χώρες του κόσμου.