ΦΑΡΜΑΚO

Νέα φάρμακα στη θετική λίστα: Στην αναμονή σκευάσματα για σχεδόν 20 μήνες - Μέχρι την Παρασκευή η ΥΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανανέωση της θετικής λίστας με νέα φάρμακα, δηλαδή του καταλόγου των φαρμάκων που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση.

Νέα φάρμακα στη θετική λίστα: Στην αναμονή σκευάσματα για σχεδόν 20 μήνες - Μέχρι την Παρασκευή η ΥΑ

Πρόκειται για περίπου 160 νέα προϊόντα, κυρίως γενόσημα και βιοομοειδή, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες στην αναμονή. Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το νόμο, μέσα στο οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για ένα φάκελο από τη στιγμή κατάθεσής του, είναι 180 ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετά από τα προς ένταξη προϊόντα προσεγγίζουν τις 600 ημέρες αναμονής!

Τον κατάλογο έχει παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA) με την προηγούμενη σύνθεσή της και επικεφαλής στον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα.

Ειδικότερα, η ανανέωση της θετικής λίστας με νέα φάρμακα αποτελεί εκκρεμότητα που κληρονόμησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη νυν, λόγω και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου. Μόλις 22 σκευάσματα, πρωτότυπα και γενόσημα, εντάχθηκαν στη θετική λίστα τον Ιούνιο του 2018. Η ένταξη μόλις 22 φαρμάκων χωρίς σαφή κριτήρια, τη στιγμή που είχαν κατατεθεί περισσότεροι από 200 φάκελοι τότε, είχε προκαλέσει στη φαρμακευτική αγορά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια στον τρόπο επιλογής. Ένα μήνα μετά αναμενόταν η ένταξη επιπλέον γενοσήμων αλλά και βιοομοειδών, που όμως δεν έγινε ποτέ. Όπως είχε δηλώσει ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr, η διαδικασία για τους φακέλους που είχαν κατατεθεί πριν από πολλούς μήνες επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Στη συνέχεια, με την αλλαγή της κυβέρνησης άλλαξε και το πλαίσιο για την Επιτροπή HTA και με τροπολογία εξαιρέθηκαν τα γενόσημα, τα βιοομοειδή, όπως και οι περιπτώσεις αλλαγής συσκευασίας μεταξύ άλλων, από τις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Ο προγραμματισμός του Τμήματος Τιμολόγησης του ΕΟΦ για το 2020, ο οποίος δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει μέσα στον Ιανουάριο την τιμολόγηση νέων φαρμάκων που έχουν υποβληθεί το 2019. Επίσης, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών του Δεκεμβρίου 2019, οι νέες τιμές θα πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ στα φαρμακεία της χώρας στις 27 Ιανουαρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση, θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι την Παρασκευή (24/01/2020), προκειμένου πάρει το δρόμο του Εθνικού Τυπογραφείου και να τεθεί σε ισχύ η νέα θετική λίστα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην ένταξη όλων των σκευασμάτων ή θα επαναληφθεί μια «επιλεκτική», χωρίς σαφή κριτήρια, έγκριση, γεννώντας εκ νέου ερωτήματα.

Πηγή: Newsbomb.gr