ΦΑΡΜΑΚO

Νέος κορονοϊός: Ποικίλουν τα κλινικά συμπτώματα – Υπό δοκιμή αντιικό φάρμακο

Η επιδημιολογική καταγραφή αλλά και η κλινική περιγραφή των περιστατικών του νέου κορονοϊού έχει ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της μολυσματικότητας της νόσου αλλά και των κλινικών εκδηλώσεων της, επισημαίνει ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Νέος κορονοϊός: Ποικίλουν τα κλινικά συμπτώματα – Υπό δοκιμή αντιικό φάρμακο

Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό "New England Journal of Medicine" σχετικά με κρούσματα που καταγράφηκαν στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, προκύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για την κλινική πορεία της νόσου και τον τρόπο μετάδοσης.

Συγκεκριμένα, στο κρούσμα που καταγράφηκε στη Γερμανία, η μετάδοση του ιού έγινε από Κινέζο υπήκοο που επισκέφθηκε τη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους και νόσησε κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του. Με τη διάγνωσή του αναζητήθηκαν οι επαφές που είχε κάνει στην Ευρώπη και ανευρέθηκε Γερμανός υπήκοος με ήπια συμπτωματολογία ιογενούς συνδρομής, ο οποίος στον ιολογικό έλεγχο ήταν θετικός για τον νεό κορονοϊό. Τις επόμενες ημέρες, τρεις ακόμη Γερμανοί πολίτες διαγνώσθηκαν θετικοί για τον κορονοϊό. Ο ένας είχε έρθει σε επαφή με τον Κινέζο υπήκοο, ενώ οι άλλοι δύο με τον Γερμανό. Όλοι νοσηλεύονται σε απομόνωση σε νοσοκομείο του Μονάχου χωρίς όμως σοβαρά συμπτώματα.

Στην περίπτωση του ατόμου που διαγνώσθηκε στις Ηνωμένες πολιτείες, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την πόλη Ουχάν της Κίνας και νόσησε με την επιστροφή του στη χώρα του. Ο ασθενής αυτός αφού διαγνώσθηκε θετικός για τον νέο κορονοϊό, νοσηλεύθηκε με συμπτώματα πνευμονίας η οποία αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με υποστηρικτική αγωγή.

Πλέον αναδεικνύεται ότι είναι δυνατή η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς, δεδομένο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της επιδημίας, τονίζει ο κ. Δημόπουλος. Επιπλέον, καταδεικνύεται ότι τα κλινικά συμπτώματα της νόσου από τον νεό κορονοϊό ποικίλουν.

Οι σοβαρές επιπλοκές από το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό που έχουν περιγραφεί σε περιστατικά στην Κίνα, δεν αποτελούν τον κανόνα και αρκετοί ασθενείς μπορεί να έχουν πιο ήπια συμπτωματολογία. Τέλος, στον ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες χορηγήθηκε και το υπό κλινική δοκιμή αντιικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη.

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου δεν μπορεί να κριθεί από αυτή την περίπτωση, σίγουρα όμως κλινικές μελέτες μπορούν να παρέχουν δεδομένα για τη χρήση του έναντι των κορονοϊών, υποστηρίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ