ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πολιτική φαρμάκου - Κρίσιμο το πρώτο εξάμηνο του 2020

Έως και 500 εκατομμύρια ευρώ είναι δυνατό να φτάσουν οι επενδύσεις στον τομέα του φαρμάκου μέσα στην επόμενη πενταετία, αρκεί να αρθούν οι στρεβλώσεις που ακόμα ταλανίζουν την αγορά, με μεγαλύτερο πρόβλημα τα τεράστια ποσά υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

ΠΕΦ: Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πολιτική φαρμάκου - Κρίσιμο το πρώτο εξάμηνο του 2020

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, την Τρίτη (11/02/2020).

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, σε μια εκδήλωση αποτίμησης, αλλά και στοχοθεσίας, τόσο από τη βιομηχανία όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία εκπροσωπήθηκε από τους υπουργούς Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Τρύφων έκανε εκτενή αναφορά στα επιτεύγματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τη δύσκολη δεκαετία που πέρασε, της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έφερε πολύ μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. «Είμαι πολύ περήφανος για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία» είπε, γιατί όλες οι εταιρείες στάθηκαν δίπλα στους ασθενείς, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα φάρμακα και επωμιζόμενες βάρη που δεν τους αναλογούσαν. «Διατηρήσαμε τις θέσεις εργασίας σε αντίθεση με μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις άλλων κλάδων», «όλα τα εργοστάσια παρέμειναν στη χώρα», «καταφέραμε να κάνουμε το φάρμακο δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν», ενώ με τις επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) και σε τεχνολογίες αιχμής «ενισχύουμε το brain gain» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπενθύμισε ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στον κλάδο του φαρμάκου, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται με 3,4 ευρώ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. «Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ» το μήνυμα, «να σταματήσουμε να εισάγουμε, ό,τι παράγουμε» τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου μπορεί να καλύψει το 60% των αναγκών της πρωτοβάθμιας υγείας και το 50% της νοσοκομειακής. Επίσης, μπορούν να διευρυνθούν περαιτέρω οι συνέργειες με ξένες φαρμακευτικές.

Όμως, η συνολική φορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών (μαζί με rebate και clawback) ξεπερνά το 70% του κύκλου εργασιών των εταιρειών. Επίσης, η φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται σε επίπεδα «τριτοκοσμικής χώρας», ενώ η διείσδυση των γενοσήμων και των φθηνών φαρμάκων είναι στο 24%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι πάνω από 40%, τόνισε ο κ. Τρύφων.

Οι προτάσεις της ΠΕΦ

Κρίσιμο χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο Θεόδωρος Τρύφων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση, στην πολιτική φαρμάκου. Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας προτείνει:

- Εξορθολογισμό των ανεπαρκών προϋπολογισμών, ανώτατο όριο στο clawback και εισαγωγή της έννοιας της συνυπευθυνότητας με την Πολιτεία

- Να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της δαπάνης των εμβολίων και των ανασφάλιστων πολιτών

- Δικαιότερη κατανομή των επιβαρύνσεων μεταξύ των κατηγοριών των φαρμάκων

- Πολιτική για την αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων κα φθηνών φαρμάκων, σε συνδυασμό με θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναγνώρισε ως θετικές κινήσεις, τόσο τη δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του clawback με επενδυτικές δαπάνες, όσο και την πρόθεση της κυβέρνησης για υπογραφή τριετούς μνημονίου συνεργασίας με τη βιομηχανία, προϋπόθεση όμως είναι να διαμορφωθούν οι όροι για να διορθωθούν τα προβλήματα.



Τριετές μνημόνιο συνεργασίας

«Αντιμετωπίζουμε τη φαρμακοβιομηχανία ως μοχλό ανάπτυξης» δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε την ομιλία του από τη θεσμοθέτηση των 120 δόσεων για τις οφειλές του clawback, γεγονός που το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό θέμα για τη ρευστότητα, ειδικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C και σειρά παίρνουν οι ανοσοσφαιρίνες, η Επιτροπή HTA ξεκίνησε ξανά το έργο της, εκδόθηκε «δίκαιο» δελτίο τιμών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Το rebate εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα θα καταργηθεί, όμως «όχι άναρχα» είπε ο κ. Κικίλιας. Αναφορικά με την περίθαλψη των προσφύγων/μεταναστών, το υπουργείο Υγείας έχει υπολογίσει σε 100 εκατ. ευρώ το χρόνο την αντίστοιχη δαπάνη, για την οποία θα διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. «Το κάναμε για το μισό έτος, το 2019, το ίδιο θα κάνουμε και το 2020».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το 3ετές μνημόνιο συνεργασίας με τον κλάδο του φαρμάκου. Τέλος, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για πλαίσιο μίνιμουμ συναίνεσης που έχει διαμορφωθεί κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων και επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι οι ασθενείς και οι ευπαθείς ομάδες».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ζήτησε την επανασύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, ώστε με διαφάνεια να έχουν βήμα οι κοινωνικοί φορείς, η βιομηχανία, οι σύλλογοι ασθενών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συναίνεσης. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε συσταθεί μετά από πρόταση του Κινήματος αλλαγής, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Τέλος, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η αυξητική τάση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι πρόκληση για τα συστήματα υγείας όλων των χωρών διεθνώς. «Πέρα από το εθνικό, πρέπει να δούμε και το διεθνικό και να πιέσουμε για αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου» τόνισε.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του clawback με επενδυτικές δαπάνες. Στόχος μας είναι, το μνημόνιο που θα υπογράψει ο πρωθυπουργός με τη βιομηχανία, να συνοδευτεί από πολλές νέες επενδύσεις.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Phrma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο Φώτης Πατσουράκος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΠΕΦ βράβευσε τέσσερις αριστούχους αποφοίτους των Φαρμακευτικών Τμημάτων της χώρας, την Κάτια Νταλαγιάννη (ΕΚΠΑ), τη Βιολέττα Κρίσιλια (ΕΚΠΑ), την Ήλια Πιτσά (Πανεπιστήμιο Πατρών) και τον Ιωάννη Ανδρεάδη (ΑΠΘ).

Πηγή: Newsbomb.gr