ΦΑΡΜΑΚO

Κορονοϊός: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εγγυάται για την επάρκεια φαρμάκων

Πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο αντιμετωπίζουν ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Κορονοϊός: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εγγυάται για την επάρκεια φαρμάκων

Τόσο η απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων προκειμένου να καλύπτονται οι εσωτερικές ανάγκες κάθε χώρας, όσο και η σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργεί καθυστερήσεις στις εισαγωγές.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, σε αντίθεση με άλλες χώρες που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, καθώς διαθέτει ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ασθενείς καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες τους με φάρμακα που παράγονται εγχωρίως από ελληνικά εργοστάσια.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εγγυώνται ότι οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν στη διάθεσή τους τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες-μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) λειτουργούν όλο το 24ωρο και έχουν ενισχύσει τις βάρδιες του προσωπικού στις μονάδες τους, ώστε να παράγουν με σταθερό ρυθμό και να εφοδιάζουν κανονικά τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία. Έτσι, διασφαλίζεται ότι κανένας ασθενής με χρόνιο νόσημα, με διαβήτη, υπέρταση, με αναπνευστικά, καρδιαγγειακά ή νευρολογικά νοσήματα, δεν θα στερηθεί τα απαραίτητα φάρμακά του.

Τα υψηλής ποιότητας ελληνικά φάρμακα μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον το 75% του όγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα και το 85% των νοσοκομειακών. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων για τους επόμενους μήνες, ενώ έχουν προχωρήσει στον έγκαιρο εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποδεικνύεται ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας. Η επάρκεια της χώρας στα αναγκαία φάρμακα της πρώτης γραμμής δεν εξαρτάται από το κλείσιμο των συνόρων και τους περιορισμούς κυκλοφορίας. Παράγουμε εδώ τα φάρμακά μας και εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Είμαστε έτοιμοι –εφόσον χρειαστεί– να θέσουμε τις μονάδες μας στη διάθεση της Πολιτείας, χωρίς καμία επιβάρυνση για το κράτος, για τη μαζική παραγωγή όποιας θεραπείας κριθεί απαραίτητη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.

Τέλος, η ΠΕΦ επισημαίνει ότι στηρίζει το υγειονομικό προσωπικό και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, στηρίζει την ελληνική παραγωγή και τις θέσεις εργασίας, όπως και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον Έλληνα ασθενή.