ΦΑΡΜΑΚO

Άμεση κατάργηση του clawback ζητούν οι φορείς ΠΦΥ - Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο

Tην άμεση κατάργηση του claw back στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ζητά το συντονιστικό όργανο φορέων ΠΦΥ, υποστηρίζοντας ότι η ΠΦΥ «καταστρέφεται», καθώς αντί για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της με 28,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, κοινοποιήθηκαν τα ποσά προείσπραξης του claw back του 2021. Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο και καλεί τα μέλη του να είναι σε εγρήγορση.

Άμεση κατάργηση του clawback ζητούν οι φορείς ΠΦΥ - Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), αναφέρουν ότι έχουν γίνει πολλαπλά αιτήματα προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΠΦΥ, «εισπράττοντας παντελή αδιαφορία».

«Αντιθέτως», προσθέτουν, «κοινοποιήθηκαν τα ποσά προείσπραξης του claw back του 2021, τα οποία σε συνδυασμό με την έκδοση των τελικών σημειωμάτων του claw back για το 2020 τα οποία αναμένονται και τα οποία θα προσθετούν στις ήδη επιβαρυμένες δόσεις για την εξόφληση του claw back των ετών 2013-2019, θα φτάνουν στην προείσπραξη τουλάχιστον του 60% του τζίρου των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυϊατρείων».

«Είναι επιβεβλημένη ανάγκη η άμεση κατάργηση του claw back στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν της Πρωτοβάθμιας Δημόσιας Υγείας, αφού τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου για τη διενέργεια ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων εξαιτίας της COVID-19», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου φορέων ΠΦΥ. Τέλος, ζητούν, από τον πρωθυπουργό, «την άμεση κατάργηση του claw back στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διότι είναι η αγχόνη που θα οδηγήσει στο θάνατο τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεια που έχουν αποδείξει εμπράκτως τη στήριξή τους στη Δημόσια Υγεία».