ΦΑΡΜΑΚO

Η ιατρική κάνναβη μειώνει τον πόνο σε ασθενείς με καρκίνο - μελέτη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για τους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο, τα επίπεδα πόνου βελτιώθηκαν σημαντικά και άλλα συμπτώματα λόγω της πάθησης μειώθηκαν επίσης με τη χρήση ιατρικής κάνναβης.

Η ιατρική κάνναβη μειώνει τον πόνο σε ασθενείς με καρκίνο - μελέτη

Η ιατρική κάνναβη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μάχη κατά του καρκινικού πόνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 20/5 στο Frontiers in Pain Research.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για τους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο, τα επίπεδα πόνου βελτιώθηκαν σημαντικά και άλλα συμπτώματα μειώθηκαν επίσης με τη χρήση ιατρικής κάνναβης. Οι ογκολογικοί ασθενείς συνήθως υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία εκτός από πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το να υποφέρει ο πάσχον από τέτοια συμπτώματα επιδεινώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία του.

«Παραδοσιακά, ο πόνος που σχετίζεται με τον καρκίνο αντιμετωπίζεται κυρίως με οπιοειδή αναλγητικά, αλλά οι περισσότεροι ογκολόγοι αντιλαμβάνονται τη θεραπεία με οπιοειδή ως επικίνδυνη, επομένως απαιτούνται εναλλακτικές θεραπείες», εξήγησε ο συγγραφέας David Meiri, επίκουρος καθηγητής στο Technion Israel Institute of Technology.

Οι παρενέργειες των οποιοειδών

Τα οπιοειδή είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά αναλγητικά, αλλά μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες. Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλά απ’ αυτά- ιδιαίτερα το συνθετικό οπιοειδές φαιντανύλη (σ.σ. συνθετικό οπιοειδές το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας)- είναι εξαιρετικά εθιστικά και μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο από υπερβολική δόση.

Πώς έγινε η έρευνα με την ιατρική κάνναβη

Οι ερευνητές είχαν τη βοήθεια πιστοποιημένων ογκολόγων που εξέδωσαν άδειες φαρμακευτικής κάνναβης στους ασθενείς τους. Εξήγησαν, επίσης, στους ασθενείς που πήραν μέρος στη μελέτη τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά της νόσου καθώς και τη δράση της ιατρικής κάνναβης.

«Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια πριν από την έναρξη της θεραπείας που επαναλήφθηκε και σε άλλες χρονικές στιγμές τους επόμενους έξι μήνες», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Gil Bar Sela, αναπληρωτής καθηγητής στο ιατρικό κέντρο Ha'Emek Afula. «Συλλέξαμε δεδομένα για έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πόνου, της κατανάλωσης αναλγητικών, της επιβάρυνσης των συμπτωμάτων του καρκίνου, των σεξουαλικών προβλημάτων και των παρενεργειών», δήλωσε ο Bar-Sela.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς είχαν βελτιωθεί αισθητά με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα και η συχνότητα της χρήσης οπιοειδών που τους εχορηγείτο. Να σημειωθεί πως σχεδόν το 50% των ασθενών διέκοψαν όλα τα άλλα παυσίπονα μετά από έξι μήνες θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη.

«Αν και η μελέτη μας ήταν πολύ περιεκτική και παρουσίασε πρόσθετες προοπτικές για την ιατρική κάνναβη, το φύλο, την ηλικία και την εθνικότητα, καθώς και τους τύπους καρκίνου και το στάδιο του καρκίνου σήμαινε ότι η ποικιλία των ασθενών στη μελέτη μας ήταν ευρείας κλίμακας», κατέληξε ο Meiri, «Ως εκ τούτου, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν το επίπεδο αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής κάνναβης σε συγκεκριμένες υποομάδες ασθενών με καρκίνο με πιο κοινά χαρακτηριστικά».