ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ιατρική κάνναβη στο επίκεντρο της έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά

Η ιατρική χρήση κάνναβης, καθώς και η χρήση της για μη ιατρικούς σκοπούς, είναι στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ, η οποία ανακοινώθηκε στην Αθήνα από το ΚΕΘΕΑ.

Η ιατρική κάνναβη στο επίκεντρο της έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά

Η Διεθνής Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών προειδοποιεί ότι τα προγράμματα ιατρικής χρήσης κανναβινοειδών που δεν ελέγχονται επαρκώς μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να αυξήσουν τη χρήση μη ιατρικής κάνναβης στους ενήλικες. Μπορεί επίσης να συμβάλουν στη νομιμοποίηση της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης, αποδυναμώνοντας την αντίληψη του κοινού για τους κινδύνους που κρύβει η λεγόμενη «ψυχαγωγική» χρήση της κάνναβης, ιδίως μεταξύ των νέων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο αυξάνει τον κίνδυνο εκτροπής της κάνναβης από την ιατρική στη μη ιατρική χρήση, καθώς η ουσία καθίσταται ευρύτερα διαθέσιμη.

Ο Οργανισμός καλεί τις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα ιατρικής κάνναβης:

  • να θέτουν την παραγωγή και προμήθεια υπό κρατικό έλεγχο,
  • να διασφαλίζουν ότι τα φαρμακευτικά κανναβινοειδή χρησιμοποιούνται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση,
  • να μην επιτρέπουν τη χρήση κανναβινοειδών χωρίς αποδείξεις ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τον συγκεκριμένο κάθε φορά ιατρικό σκοπό.

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης

Σχετικά με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ουσιών - οι οποίοι αναμένεται να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα - η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι σημαντικό να εντάσσονται αποτελεσματικά σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας για τους εξαρτημένους, με απώτερο στόχο τη θεραπεία και την απεξάρτηση.

Οι χώροι αυτοί δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα προγράμματα μείωσης της ζήτησης, ιδίως την πρόληψη και τη θεραπεία.

Η κατάσταση διεθνώς

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει σημαντική πηγή του οξικού ανυδρίτη, μιας ουσίας που θεωρείται πρόδρομης της ηρωίνης, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και παράνομα εργαστήρια μετατροπής της μορφίνης σε ηρωίνη. Παράλληλα, στην Ευρώπη, αναβιώνει η παράνομη αγορά του «έκσταση».

Μια νέα ψυχοδραστική ουσία εντοπίζεται κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη βόρεια Αμερική, εντείνεται η επιδημία οπιοειδών με τουλάχιστον 70.000 θανάτους ετησίως. Στη Νότια Αμερική η καλλιέργεια θάμνων κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, γεγονός που φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στην ευρωπαϊκή και τη βορειοαμερικανική αγορά.

Η Αφρική συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικό κέντρο για τη διακίνηση κοκαΐνης, με προορισμό κυρίως την Ευρώπη. Ανησυχία προκαλεί η χρήση και η διακίνηση τραμαδόλης, συνθετικού οπιοειδούς, που δεν υπάγεται σε διεθνή έλεγχο.

Στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία μειώνονται η παράνομη καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας και η δημοτικότητα της ηρωίνης, ενώ αυξάνονται ανησυχητικά η διακίνηση και η χρήση μεθαμφεταμίνης. Στην Κεντρική Ασία οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες, κυρίως τα συνθετικά κανναβινοειδή, φαίνεται να αντικαθιστούν σταδιακά την ηρωίνη και το όπιο.

Στην Αυστραλία σημειώνεται ρεκόρ εικοσαετίας στους θανάτους από ναρκωτικά.

Διαβάστε επίσης:

Νέο σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά παρουσίασε το υπουργείο