ΦΑΡΜΑΚO

Στατίνες: Το φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα της κατάθλιψης

Οι στατίνες είναι ένα είδος φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη μείωση της  χοληστερόλης. Ωστόσο, όπως και άλλα φάρμακα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερους από έναν σκοπούς. Νέα έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν όσους πάσχουν από κακή ψυχική υγεία.

Στατίνες: Το φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα της κατάθλιψης

Οι στατίνες είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της χοληστερόλης. Συνήθως συνταγογραφείται μόλις αποτύχουν οι παραδοσιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση της διατροφής, η τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ. Ωστόσο, οι στατίνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τα άτομα που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η μελέτη

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry αναφέρει ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ο Δρ. Gillespie, ένας από τους ερευνητές της μελέτης, είπε: «Βρήκαμε ότι η λήψη στατίνης συσχετίστηκε με τη θεραπεία της κατάθλιψης κάτι που δεν παρατηρήθηκε με τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση».

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήρθαν την κατάλληλη χρονική στιγμή καθώς εξαιτίας της πανδημίας το άγχος και η κατάθλιψη έχουν αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας αναπτύχθηκε ένα παγκόσμιο άγχος για την υγεία, καθώς οι άνθρωποι ανησυχούσαν αν θα μολυνθούν από την COVID-19.

Ωστόσο, ενώ οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει τις στατίνες ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη, δεν γνωρίζουν τι προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα στις στατίνες.