ΦΑΡΜΑΚO

Επιστήμονες αναπτύσσουν αντισυλληπτικό που σταματά το σπέρμα στα ίχνη του

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill  εργάζονται για την ενσωμάτωση αντισωμάτων σε έναν ενδοκολπικό δακτύλιο που απελευθερώνει σταθερά αντισώματα ή ένα διαλυτό φιλμ που τοποθετείται στον κόλπο πριν από το σεξ.

Επιστήμονες αναπτύσσουν αντισυλληπτικό που σταματά το σπέρμα στα ίχνη του

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι γνωστά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν τα εισβάλλοντα μικρόβια και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και την πρόληψη των πάντων, από τον καρκίνο έως την COVID-19. Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα μια νέα αποστολή για τα αντισώματα που αποτελεί την ακινητοποίηση του σπέρματος πριν φτάσει σε ένα ωάριο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έχουν κατασκευάσει εξαιρετικά ισχυρά αντισώματα που κατά τη διάρκεια δοκιμών σε ζώα, παγίδευσαν αποτελεσματικά και μπλόκαραν περισσότερο από το 99,9% του ανθρώπινου σπέρματος. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Science Translational Medicine υποδηλώνουν ότι τα αντισυλληπτικά που βασίζονται σε αντισώματα μπορεί να προσφέρουν στις γυναίκες μια μη ορμονική επιλογή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

«Πολλές γυναίκες αποφεύγουν την ορμονική αντισύλληψη λόγω πραγματικών και αντιληπτών παρενεργειών», δήλωσε ο Samuel Lai, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακομηχανικής και Μοριακής Φαρμακευτικής στη Φαρμακευτική Σχολή UNC Eshelman.

Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστη αιμορραγία, ναυτία, κατάθλιψη, αύξηση βάρους και ημικρανίες και για ορισμένες γυναίκες η ορμονική αντισύλληψη με βάση τα οιστρογόνα μπορεί να είναι επιβλαβής.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εναλλακτικά, μη ορμονικά αντισυλληπτικά που απευθύνονται στις γυναίκες», δήλωσε το Lai.

sperma.jpg

Τα αντισώματα ως γραμμή άμυνας

Σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακούσιες και ο Lai είναι μεταξύ των επιστημόνων σε όλη τη χώρα που προωθούν την ιδέα της χρήσης αντισπερματικών αντισωμάτων για αντισύλληψη.

«Εμπνευστήκαμε από τη στειρότητα που εμφανίζεται σε ορισμένες γυναίκες που αναπτύσσουν αντισώματα έναντι του σπέρματος του συντρόφου τους», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Bhawana Shrestha, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του UNC και μεταπτυχιακή βοηθός έρευνας.

Το αντίσωμα που δοκιμάζονται απομονώθηκαν από μια υπογόνιμη γυναίκα και στοχεύουν ένα μοναδικό επιφανειακό αντιγόνο που υπάρχει στο ανθρώπινο σπέρμα.

«Χρησιμοποιώντας την εξαιρετικά πολυδύναμη πλατφόρμα IgG, κατασκευάσαμε αντισώματα που ήταν 10 έως 16 φορές πιο ισχυρά στη συγκόλληση σπέρματος και στη μείωση της διαπερατότητας του σπέρματος μέσω της βλέννας από το πιο γνωστό αντίσωμα», είπε η Shrestha.

Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση των αντισωμάτων στα πρόβατα, τα οποία έχουν αναπαραγωγικές οδούς παρόμοιες με των γυναικών. Σε μια υψηλή δόση 333 μικρογραμμαρίων αντισώματος, τόσο τα φυσικά αντισώματα όσο και τα πρόσφατα κατασκευασμένα αντισώματα, σταμάτησαν αποτελεσματικά όλη την κινητικότητα του ανθρώπινου σπέρματος και σε χαμηλή δόση 33,3 μικρογραμμαρίων, τα τροποποιημένα αντισώματα, (αλλά όχι τα αρχικά), παγίδευσαν το 97% έως 99% του σπέρματος.

sperma.jpg

Οι κλινικές δοκιμές

Αν και τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ακριβά φάρμακα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυξάνοντας τη δραστικότητά τους, μπορεί να χρειαστούν πολύ χαμηλότερες δόσεις των πολυδύναμων αντισωμάτων για αποτελεσματική αντισύλληψη.

«Πιστεύουμε ότι θα παρέχουν όχι μόνο μεγαλύτερη ισχύ, αλλά θα έχουν χαμηλότερο κόστος που καθιστά την προσέγγισή τους οικονομική και αποδοτική», δήλωσε ο Lai.

Η Mucommune, μια νεοφυής επιχείρηση που δημιουργήθηκε από τον Lai, ασχολείται με την ανάπτυξη ενός αντισυλληπτικού με βάση τα αντισώματα. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια και την κατασκευή για να προετοιμαστεί για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2023.

Η ομάδα εργάζεται για την ενσωμάτωση των αντισωμάτων σε έναν ενδοκολπικό δακτύλιο που απελευθερώνει σταθερά τα αντισώματα ή ένα διαλυτό φιλμ που τοποθετείται στον κόλπο όπου εξαπλώνει αντισώματα πριν από τη σεξουαλική επαφή.

«Αποφεύγοντας τις εξωγενείς ορμόνες και δημιουργώντας μια μέθοδο αντισύλληψης ελεγχόμενη από γυναίκες, πιστεύουμε ότι τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν εδώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες αντισύλληψης για εκατομμύρια γυναίκες, να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των ακούσιων κυήσεων και να μειώσουν το κόστος υγειονομικής περίθαλψης που ορισμένοι εκτιμούν ότι υπερβαίνουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», δήλωσε ο Lai.

Η ομάδα μελέτης περιλαμβάνει ερευνητές από το UNC-Chapel Hill, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Τέξας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το Mucommune, LLC.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Ινστιτούτο Καινοτομίας Eshelman, το Ίδρυμα Packard για την Επιστήμη και τη Μηχανική, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και το Ίδρυμα PhRMA χρηματοδότησαν τη μελέτη.

Πηγή: sciencedaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ