ΦΑΡΜΑΚO

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μακράς COVID - Μελέτη

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Bar Ilan δείχνει ότι 8 από τα 10 πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της μακράς COVID αναφέρθηκαν σπανιότερα από τους πάσχοντες που είχαν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου.

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μακράς COVID - Μελέτη

Ο εμβολιασμός με τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού μειώνει δραματικά τα περισσότερα από τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που ανέφεραν οι άνθρωποι μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan (BIU).

«Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τα εμβόλια προστατεύουν όχι μόνο από ασθένειες αλλά και από μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19», δήλωσε ο καθηγητής Michael Edelstein της Ιατρικής Σχολής Azrieli του BIU στο Safed.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες σε μια έρευνά τους που πραγματοποιήθηκε σε 3.500 ενήλικες την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2021, ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν είχαν αρρωστήσει στο παρελθόν από κορονοϊό, τα εμβόλια που έχουν λάβει καθώς και τα συνολικά συμπτώματα που αντιμετώπισαν.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (2.447) ανέφεραν ότι δεν είχαν ποτέ νοσήσει από COVID-19, ενώ 951 δήλωσαν ότι είχαν μολυνθεί. Από αυτούς που είχαν αρρωστήσει, οι 637 (67%) έλαβαν τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου. Από τους 2.447 που δεν ανέφεραν προηγούμενη μόλυνση 21 (0,9%) έλαβαν μία δόση, 1.195 (48,8%) έλαβαν δύο δόσεις, 744 (30,4%) έλαβαν τρεις δόσεις και οι υπόλοιποι ήταν ανεμβολίαστοι (19,9%).

Οι ερευνητές συνέκριναν τα εμβολιασμένα άτομα με τα ανεμβολίαστα όσον αφορά τα συμπτώματα που αντιμετώπισαν μετά τη μόλυνση από κορονοϊό. Όπως διαπίστωσαν ο εμβολιασμός με δύο ή περισσότερες δόσεις συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο αναφοράς των πιο κοινών συμπτωμάτων μετά τον COVID -19.

Long Covid

Θα βοηθήσει η μελέτη στην κατανόηση του μακροχρόνιου COVID;

Τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα περιελάμβαναν κόπωση, κεφαλαλγία, αδυναμία των άκρων και επίμονο μυϊκό πόνο τα οποία σταδιακά μειώθηκαν κατά 62%, 50%, 62% και 66%, αντίστοιχα. Η δύσπνοια μειώθηκε κατά 80% και ο επίμονος μυϊκός πόνος κατά 70%.

«Η μελέτη συμβάλλει στην απόκτηση σπάνιων πληροφοριών μέχρι σήμερα σχετικά με τον αντίκτυπο του εμβολιασμού στον COVID μακράς διάρκειας», δήλωσε ο Edelstein ο οποίος είπε στη συνέχεια: «Επειδή φαίνεται να επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους, ήταν σημαντικό για εμάς να ελέγξουμε εάν ο εμβολιασμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τα εμβόλια προστατεύουν όχι μόνο από ασθένειες αλλά, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, από μακροπρόθεσμες, μερικές φορές μεταβαλλόμενες, επιπτώσεις του COVID-19».

Ο βαθμός που τα εμβόλια προστατεύουν από τον COVID μακράς διάρκειας και τα παρατεταμένα και εξουθενωτικά συμπτώματά του που μπορούν να συνεχιστούν για μήνες ή περισσότερο διάστημα παραμένει προς ώρας ασαφής.

 Long Covid

Τα 10 κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID

Οι πάσχοντες από μακροχρόνιο COVID εμφάνισαν κόπωση, δύσπνοια, «ομίχλη» στον εγκέφαλο, άγχος, αλλοιωμένη γεύση ή και μυρωδιά και πόνους στο σώμα και τους μυς. Εμφάνισαν επίσης αϋπνία, πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις και συμφόρηση.

Η διάρκεια της λοίμωξης, ο αριθμός των συμπτωμάτων και η σοβαρότητά τους, ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από COVID -19 που διαρκούν 30 ημέρες ή και περισσότερο έχουν οριστεί επιστημονικά ως μεταγενέστερες οξείες συνέπειες του COVID-19.