ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Clawback, ενέργεια και πληθωρισμός, διαλύουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων

Τη διαφωνία της για την αλλαγή των ορίων μεταξύ των δύο διακριτών προϋπολογισμών για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι «ανεξέλεγκτοι φόροι μέσω clawback, ενέργεια και πληθωρισμός, διαλύουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων. Τα νέα όρια των προϋπολογισμών βάζουν φρένο για τις επενδύσεις».

ΠΕΦ: Clawback, ενέργεια και πληθωρισμός, διαλύουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων

Καλεί την Πολιτεία να ενισχύσει την χρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επιταχύνοντας παράλληλα την υλοποίηση των μέτρων για τον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης.

«Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την πρόθεση του υπουργείου Υγείας για την μεταφορά 60 εκατ. ευρώ από τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των ιδιωτικών φαρμακείων, στον επίσης ελλειμματικό προϋπολογισμό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει η ΠΕΦ.

Προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατό, η λύση στο πρόβλημα του clawback να επιδιώκεται μέσω της αύξησης rebate και της νέας μονομερούς επιβάρυνσης των φαρμάκων των ιδιωτικών φαρμακείων τα οποία καλύπτουν περισσότερους από επτά εκατομμύρια ασθενείς -κυρίως χρόνιων νοσημάτων».

Η ΠΕΦ αναφέρει ότι όποιος προκαλεί δαπάνη θα πρέπει να επιβαρύνεται αναλόγως. «Δυστυχώς ο κανόνας αυτός καταστρατηγείται για μια ακόμη φορά. Δεν είναι δυνατό φάρμακα των 5 και 7 ευρώ να έχουν τις ίδιες ποσοστιαίες επιστροφές με φάρμακα των 300 και 500 ευρώ». Επισημαίνει ότι ειδικά τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ήδη δέχονται τεράστια πίεση λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και θεωρεί «αδικαιολόγητη την οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των τιμών μέσω της ανατιμολόγησης».

Συμπληρώνει ότι «η αλλαγή των ορίων των προϋπολογισμών θα επιβαρύνει με νέα clawback τα φάρμακα της ελληνικής παραγωγής διαμορφώνοντας συνθήκες μη προβλεψιμότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ