ΦΑΡΜΑΚO

3ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου - Καινοτόμες υπηρεσίες στο σύγχρονο φαρμακείο

Με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους συνέδρους και τις εταιρείες χορηγούς, πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου, με κεντρικό θέμα: «Καινοτόμες Υπηρεσίες στο Σύγχρονο Φαρμακείο», την 1 και 2 Οκτωβρίου 2022, στο Ναύπλιο Αργολίδας.

3ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου - Καινοτόμες υπηρεσίες στο σύγχρονο φαρμακείο

Το Συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν συνολικά 276 άτομα, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, στο Πολιτιστικό Κέντρο FOUGARO ARTCENTER, υπό τη διοργάνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας, με συνδιοργάνωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και την υποστήριξη της Χαραμή ΑΕ και του Περιοδικού PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Την έναρξη του Συνεδρίου, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 1ης Οκτωβρίου, χαιρέτησαν οι Πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων.

Ακολούθησαν τιμητικές βραβεύσεις, σε προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει στον χώρο της φαρμακευτικής, ο καθένας από τη δική του θέση, πλαισιώνοντας τρεις σημαντικούς τομείς, την επιστήμη-έρευνα, παραγωγή-βιομηχανία και διάθεση-εξυπηρέτηση του πολίτη, από τον επιστήμονα φαρμακοποιό. Η τελετή ξεκίνησε με τη βράβευση του Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Προέδρου της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνου Δεμέτζου, ο οποίος τιμήθηκε για το πολυετές ερευνητικό έργο και την προσφορά του στην επιστήμη της φαρμακευτικής τεχνολογίας και νανοτεχνολογίας και για την τιμητική εκλογή του ως τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, έχοντας στο ενεργητικό του πολυάριθμες δημοσιεύσεις και διεθνή αναγνώριση του έργου του.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η βράβευση του κ. Θεόδωρου Τρύφων, Προέδρου της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων Συμβούλου της ELPEN, για τις συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή φαρμάκων και για την επένδυση της ELPEN στην ΒΙΠΕ Αρκαδίας, με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων, δημιουργώντας νέες προοπτικές και θέσεις εργασίας, ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την Πελοπόννησο.

Ο κύριος Τρύφων ανακοίνωσε μέσω της προέδρου του Φ.Σ. Αργολίδας κ. Αριστέας Κατσουλάκου, τη χορηγία 5 υποτροφιών ύψους 2.000 € έκαστη (μία για κάθε νομό), που αφορά στην ενίσχυση αντίστοιχα 5 οικονομικά αδύναμων φοιτητών της φαρμακευτικής από τους 5 νομούς.

Τέλος, τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Βλάσιο Λεονάρδο Φαρμακοποιό, για την ανεκτίμητη και πολυετή προσφορά του στον Φ.Σ. Αργολίδας και στους πολίτες της Αργολίδας.

Έπειτα από την τελετή των βραβεύσεων, ακολούθησαν τρεις ενδιαφέρουσες ομιλίες, ξεκινώντας από την κ. Ελένη Σκαλτσά, Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, η οποία παρουσίασε ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη των φαρμακείων και φαρμάκων κατά τον 19ο αιώνα.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Βασίλειου Νικόλτσιου, Συνταγματάρχη, Φαρμακοποιού και Επιμελητή Μουσείων, ο οποίος μίλησε για την ανασύσταση του Φαρμακείου του Βονιφάτιου Βοναφίν, του πρώτου Φαρμακείου στην Ελλάδα, ενός σημαντικού ιστορικού χώρου στην Πόλη του Ναυπλίου, στο οποίο ταριχεύτηκε η σορός του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Π.Φ.Σ. και ο Φ. Σ. Αργολίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλίου, σκοπεύουν να μετατρέψουν τον ιστορικό αυτό χώρο σε μουσείο.

Οι ομιλίες του Σαββάτου έκλεισαν με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), κ. Απόστολο Βαλτά, ο οποίος μίλησε για τη σημαντική προσφορά του Φαρμακοποιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Κυριακή 2 Οκτωβρίου ήταν αφιερωμένη στο κύριο Επιστημονικό μέρος του Συνεδρίου, με ομιλίες που διεξήχθησαν σε δύο διαφορετικές αίθουσες, εστιασμένες σε νέες υπηρεσίες, δραστηριότητες και συμπεριφορές, που θα καθορίσουν το μέλλον του Φαρμακευτικού Κλάδου, καθώς επίσης και σε νέα προϊόντα/θεραπείες, τρόπους αντιμετώπισης παθολογιών, με εισηγητές διακεκριμένους καθηγητές Φαρμακευτικών Σχολών, φαρμακοποιούς, ιατρούς και στελέχη εταιρειών.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η εκτενής αναφορά του Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά, σχετικά με τις ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου, τις δράσεις του Π.Φ.Σ., αλλά και την εξέλιξη του επαγγέλματος στο μέλλον. Ο κος Βαλτάς ανέλυσε όλες τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Π.Φ.Σ. σχετικά με τον τακτικό έλεγχο των συνταγών, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα γεγονότα, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το θέμα των ελλείψεων, ενώ τόνισε πως η προσφορά υπηρεσιών υγείας, αποτελεί το μέλλον του φαρμακείου.

Παράλληλα, στα πλαίσια του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν και ενδιαφέρουσες δορυφορικές ομιλίες εταιρειών-χορηγών, μέσω των οποίων παρουσιάστηκαν στοιχεία και νέες καινοτομίες αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση παθολογιών.

Ενδιαφέρουσες ήταν και ομιλίες σχετικά με τη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων, την ενίσχυση της επικοινωνίας με τον ασθενή/πελάτη στο φαρμακείο, καθώς και τα αναλυτικά βήματα της εξυπηρέτησής του.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και 6 Μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από το ΙΔΕΕΑΦ, σε αυτούς που παρακολούθησαν δια ζώσης, τουλάχιστον το 60% του Προγράμματος Ομιλιών «Καινοτόμες Υπηρεσίες στο Σύγχρονο Φαρμακείο».