Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης κατά 75%
Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ψωρίαση, μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που προκαλεί κόκκινες φολιδωτές πλάκες και επίμονη φαγούρα στο δέρμα.
Οι υπάρχουσες θεραπείες επικεντρώνονται κυρίως στον έλεγχο της φλεγμονής μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Νέα μελέτη αναδεικνύει τη διατροφή ως σημαντικό σύμμαχο στη διαχείριση της νόσου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει δραματικά τα συμπτώματα, ακόμη και κατά 75%.
Μελέτησαν 38 ενήλικες που έπασχαν από ήπια έως μέτρια ψωρίαση. Σχεδόν οι μισοί από όσους ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή επί 16 εβδομάδες, πέτυχαν τουλάχιστον 75% βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Αντίθετα, σε όσους αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη βελτίωση.
Αντιφλεγμονώδη δράση πέρα από την απώλεια βάρους
Οι ευεργετικές επιδράσεις της διατροφής στην ψωρίαση είχαν συνδεθεί στο παρελθόν κυρίως με τη σημαντική απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι ερευνητές της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι οι βελτιώσεις που καταγράφηκαν δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τον περιορισμό των θερμίδων. Αντιθέτως, η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να δρα θεραπευτικά χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και καρδιομεταβολικές της ιδιότητες, οι οποίες στοχεύουν απευθείας στους βιολογικούς μηχανισμούς που πυροδοτούν την ψωρίαση.
Η ψωρίαση προκαλείται από μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου τα Τ-λεμφοκύτταρα επιτίθενται εσφαλμένα στα ίδια τα κύτταρα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι η υπερπαραγωγή νέων κυττάρων, τα οποία συσσωρεύονται στην επιφάνεια και σχηματίζουν τις χαρακτηριστικές πλάκες.
Διατροφική ασπίδα για το δέρμα
Η μεσογειακή διατροφή προσφέρει έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό προστασίας. Τα πολλά φρούτα και λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο και τα ψάρια, εξασφαλίζουν ει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών -όπως β-καροτένιο, βιταμίνη C και Ε- και φυτικές πολυφαινόλες, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και καταπραΰνουν τη φλεγμονή.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες είχαν επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στη χαμηλή πρόσληψη τροφών που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και στην αυξημένη σοβαρότητα της ψωρίασης, χωρίς όμως να τεκμηριώνουν αιτιώδη σχέση.
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης είναι εντυπωσιακά: το 47,4% των συμμετεχόντων που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή πέτυχαν μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων κατά τουλάχιστον 75%.
Η βελτίωση σημειώθηκε χωρίς σημαντική απώλεια βάρους, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι τα οφέλη προέρχονται από τις ίδιες τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις της διατροφής.
Όσοι τήρησαν αυστηρότερα τη διατροφή, παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση, καλύτερη ποιότητα ζωής, βελτιωμένο ύπνο και μειωμένα επίπεδα άγχους.
Η μελέτη προσφέρει ισχυρές ενδείξεις ότι μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα στις κλασικές θεραπείες της ψωρίασης. Εκτός από μια απλή διατροφική επιλογή, λειτουργεί ως φυσική «θεραπευτική ασπίδα», μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σε μια εποχή όπου η ψωρίαση συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση για εκατομμύρια ανθρώπους, η διατροφή αναδεικνύεται ως ένα εύκολο, ασφαλές και ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο στην καθημερινή διαχείριση της νόσου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Dermatology.