ΟΜΟΡΦΙΑ

Τι δείχνει το χρώμα των μαλλιών σας για την υγεία σας

Ακούγεται παράδοξο, όμως το φυσικό χρώμα των μαλλιών μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας.

Τι δείχνει το χρώμα των μαλλιών σας για την υγεία σας

Ακούγεται παράδοξο, όμως το φυσικό χρώμα των μαλλιών μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας.

Δείτε τι φανερώνει για την υγεία σας το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας.

Καστανό

Είναι το πιο συνηθισμένο φυσικό χρώμα μαλλιών. Η καστανή τρίχα είναι συνήθως πιο τραχιά και χοντρή. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα καστανά μαλλιά είναι και πιο πλούσια και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν καστανά μαλλιά είναι πιο επιρρεπείς στην τριχόπτωση. Το καστανό χρώμα οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα μελανίνης. Αυτό συνεπάγεται λιγότερες πιθανότητες να εκδηλωθούν δερματικές παθήσεις, όμως η αυξημένη μελανίνη φαίνεται πως οδηγεί ευκολότερα στον εθισμό στη νικοτίνη.

Ξανθό

Θεωρείται το πιο ελκυστικό και σέξι χρώμα μαλλιών, κυρίως για τις γυναίκες. Το ξανθό χρώμα στα μαλλιά οφείλεται στις μειωμένες ποσότητες μελανίνης που υπάρχουν στην τρίχα. Έτσι, τα άτομα με ξανθά μαλλιά είναι πιο επιρρεπή σε δερματοπάθειες και προβλήματα στα μάτια. Ο συνδυασμός με τα γαλάζια μάτια οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας πάθησης των ματιών που ονομάζεται εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε προχωρημένες ηλικίες και οδηγεί στην απώλεια όρασης. Η προστασία των ματιών από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πάθησης. Τα άτομα που έχουν ξανθά μαλλιά έχουν συνήθως και ανοιχτόχρωμο δέρμα κι έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μελανώματος. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ισχυρή αντηλιακή προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κόκκινο

Είναι το πιο σπάνιο χρώμα μαλλιών, καθώς μόνο το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει φυσικό κόκκινο χρώμα στα μαλλιά. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι κοκκινομάλληδες είναι άτομα παθιασμένα και με έντονη προσωπικότητα, ενώ έχουν αρκετά ενεργή σεξουαλική ζωή. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Neurology δείχνει ότι το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον. Η γενετική παραλλαγή που δίνει το ανοιχτό χρώμα στα μαλλιά φαίνεται πως αυξάνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης της εκφυλιστικής νόσου. Ωστόσο, τα άτομα με κόκκινα μαλλιά παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D. Αυτό σημαίνει ότι η μειωμένη έκθεση στον ήλιο δεν επηρεάζει τους κοκκινομάλληδες τόσο όσο τα άτομα με άλλο χρώμα μαλλιών.