ΟΜΟΡΦΙΑ

Η αλφαβήτα στα σαμπουάν: Βρες το κατάλληλο για σένα

Κάθε φορά που περνάτε από τον διάδρομο με τα καλλυντικά και τα είδη για το μπάνιο στο σουπερμάρκετ, σίγουρα στέκεστε μερικά λεπτά παραπάνω μπροστά από τα σαμπουάν, αφού η ποικιλία είναι μεγάλη και η σωστή επιλογή όχι πάντα προφανής.

Η αλφαβήτα στα σαμπουάν: Βρες το κατάλληλο για σένα

Αυτό που πρέπει πρώτα απ' όλα να γνωρίζετε είναι ότι όλα τα σαμπουάν περιέχουν ποσότητα μαλακτικού. Το πόση είναι αυτή η ποσότητα τα ορίζει και ως απλά σαμπουάν ή μαλακτικά σαμπουάν. Αυτό κάθε φορά εξαρτάται από τον τύπο μαλλιών για τον οποίο προορίζεται το σαμπουάν.

Αν τα μαλλιά σας είναι ελαφριά, με λεπτή τρίχα, ή εύθραυστα, θέλετε να το καθαρίσετε πολύ καλά, επειδή κάθε είδους συσσώρευση ελαίων του κεφαλιού θα τα κάνει "βαριά". Από την άλλη, αν έχετε παχιές και δυνατές τρίχες μπορεί να χρειαστείτε ακόμη μεγαλύτερη καθαριστική ικανότητα από το σαμπουάν σας, για να καθαρίσετε καλά τα μαλλιά, επειδή μπορεί να είναι πιο λιπαρά και να κατακρατούν περισσότερη βρωμιά.

Τα "λαδωμένα" μαλλιά οφείλονται στην υπερβολική παραγωγή ελαίων από την επιδερμίδα του κεφαλιού. Θα χρειαστείτε ένα σαμπουάν που αφαιρεί το λάδι και ενυδατώνει τόσο την τρίχα όσο και την επιδερμίδα.

Τα ξηρά μαλλιά είναι συνήθως αποτέλεσμα ζημιάς στην τρίχα. Το κεντρικό της τμήμα είναι εκείνο που περιέχει όλες τις πρωτεΐνες και εκεί βρίσκεται η δύναμη της τρίχας. Το περίβλημα της τρίχας αποτελείται από επίπεδα κύτταρα. Εάν οι άκρες τους δεν παρατάσσονται τέλεια, τότε τα μαλλιά είναι θαμπά και εύθραυστα.

Η συχνή χρήση σαμπουάν με ισχυρές χημικές ουσίες (όπως τα σαμπουάν για περμανάντ και τα σαμπουάν-βαφές) καταστρέφουν το περίβλημα της τρίχας. Όταν συμβαίνει αυτό, η τρίχα χάνει την πολύτιμη κερατίνη (πρωτεΐνη), οπότε θα χρειαστείτε σαμπουάν με έξτρα κερατίνη για να επιδιορθώσετε σταδιακά τη ζημιά.

Επίσης, σαμπουάν που υπόσχονται να ισιώσουν ή να κάνουν πιο λεία τα μαλλιά σας, συνήθως περιέχουν ένα συστατικό επικάλυψης της τρίχας, όπως η σιλικόνη ή κάποιο έλαιο. Θα σας βοηθήσουν ειδικά αν χρησιμοποιείτε πιστολάκι για τα μαλλιά.

Τα σαμπουάν που δίνουν όγκο, ουσιαστικά εισχωρούν στην επικάλυψη του άξονα πρωτεϊνών της τρίχας και τον κάνουν πιο παχύ. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά παίρνουν όγκο. Την ίδια στιγμή όμως είναι πιθανό να χαλάσουν την βαφή και την περμανάντ των μαλλιών.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιλέγουν κοντίσιονερ που ξεβγάζεται εύκολα και αφήνει τα μαλλιά ελαφριά. Η πλειοψηφία θέλει κάτι που στην βιομηχανία των καλλυντικών ονομάζεται "ολισθηρό", κάτι που αφήνει μια απαλή αίσθηση στην αφή αφού ξεπλύνετε το κοντίσιονερ. Αλλά η αίσθηση του "ολισθηρού" δεν σημαίνει ότι είναι καλό τα μαλλιά σας. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι το κοντίσιονερ μένει επάνω στην τρίχα και δεν πρέπει να το επιδιώκετε αυτό.

Τα σαμπουάν που είναι ειδικά για να διατηρούν το χρώμα της βαφής περιέχουν πιο ισχυρά χημικά. Το βασικό είναι να ελέγχετε πάντα το pH ως ένδειξη για το αν είναι όξινα ή αλκαλικά. Καλό είναι να επιλέγετε κάποιο σαμπουάν με pH από 4,5 έως 5,5.

Διαβάστε επίσης:

Εννέα μυστικά για να καλύψτε τις άσπρες τρίχες στα μαλλιά

Μήπως τελικά ΑΥΤΟ ευθύνεται για την πιτυρίδα σας;

Τέλος στην ψαλίδα με υλικά από την κουζίνα σας!