ΟΜΟΡΦΙΑ

Βοηθάει το “ρυζόνερο” στην ανάπτυξη μαλλιών; Τι απαντούν δερματολόγοι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το νερό από μεταχείριση ρυζιού έχει γνωρίσει δημοφιλία στο διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) ως ένας μοντέρνος τρόπος για τη βελτίωση της υγείας των μαλλιών.

Βοηθάει το “ρυζόνερο” στην ανάπτυξη μαλλιών; Τι απαντούν δερματολόγοι
Bigstock

Για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μαλλιών και να επιδιορθώσουν τυχόν ζημιές, διάφοροι εμφανίζονται να ξεπλένουν τα μαλλιά τους με το αμυλώδες, θολό νερό που στραγγίζεται μετά το μούλιασμα ή τον καθαρισμό του ρυζιού.

Και το Διαδίκτυο εν γένει... ιντριγκάρεται από την ιδέα με την ετικέτα "ρυζόνερο" να έχει συγκεντρώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο προβολές στο TikTok!

Με το ευρύ ενδιαφέρον για το ρυζόνερο, οι εφαρμογές και οι μέθοδοι τείνουν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάποιοι αφήνουν το ρυζόνερο να καθίσει και να ζυμωθεί, συχνά προσθέτοντας φλούδες εσπεριδοειδών για να καλύψουν την μυρωδιά. Άλλοι εφαρμόζουν το παρασκεύασμα αυτό κάθε μέρα στα μαλλιά τους, ενώ άλλοι το κάνουν πιο αραιά.

Γενικά, οι άνθρωποι που προωθούν αυτήν την “μόδα” περιποίησης μαλλιών ισχυρίζονται ότι μπορεί να μεταμορφώσει τα μαλλιά σε μεταξένιες, υγιείς τρίχες. Αλλά οι δερματολόγοι δεν είναι τόσο σίγουροι.

Το ρύζι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, είπε η δρ. Deirdre Hooper, δερματολόγος στο Audubon Dermatology. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να βελτιώσει τα μαλλιά των ανθρώπων.

Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποστηρίζει το ρυζόνερο για τα μαλλιά

Η πρακτική να μουλιάζεις το ρύζι σε νερό και να χρησιμοποιείς αυτό το νερό ως θεραπεία μαλλιών δεν είναι καινούργια.

Το νερό από μεταχείριση ρυζιού χρησιμοποιείται από ανθρώπους που ζουν σε πολλές ασιατικές χώρες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πολλές αναρτήσεις στα ΜΚΔ αποδίδουν την τεχνική αυτή στις γυναίκες Yao της Κίνας, οι οποίες χρησιμοποιούν ζυμωμένο ρυζόνερο στα απίστευτα μακριά μαλλιά τους. Έχει επίσης συνδεθεί με Γιαπωνέζες γύρω στο 1.000, που χτένιζαν τα μαλλιά τους με Yu-Su-Ru, δηλαδή με νερό από πλυμένο ρύζι.

Με την μακρά ιστορία του και την τρέχουσα βάση... θαυμαστών, υπάρχουν πολλοί που έχουν ανέκδοτες “αποδείξεις” ότι το ρυζόνερο βελτιώνει την υγεία των μαλλιών.

Το καθαυτό ρύζι περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φολικό οξύ, θειαμίνη και νιασίνη. Και το νερό από την μεταχείριση του ρυζιού περιέχει φαινόλες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ρυζόνερο βελτιώνει την υγεία των μαλλιών. Μάλιστα, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί ακόμη και να κάνει τα πράγματα χειρότερα!

Το ξέπλυμα των μαλλιών με ρυζόνερο μπορεί να τα βλάψει, ειδικά σε άτομα με κουλουριασμένα μαλλιά που τείνουν να σπάνε πιο εύκολα, δήλωσε η δρ. Rhonda Farah, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Rice-water-ryzi-ryzonero

Το ρυζόνερο περιέχει πολύ άμυλο, το οποίο μπορεί να στραγγίξει την υγρασία από τα μαλλιά, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πιο εύθραυστα:

“Το ρυζόνερο μπορεί πραγματικά να είναι επιβλαβές, επειδή δεν έχει σχεδιαστεί για το τριχωτό της κεφαλής. Δεν φτάνει με την αποτελεσματικότητα που νομίζετε στον θύλακα ή στο στέλεχος της τρίχας”, εξήγησε η δρ. Farah.

Η πρακτική αυτή φυσικά “είναι κάτι φθηνό και χαμηλού κινδύνου, απλώς πιστεύω ότι πιθανότατα είναι και χαμηλού οφέλους. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα κάνει κάποια διαφορά, πρόσθεσε η δρ. Hooper.

Τα οφέλη του ρυζόνερου μπορούν να αποδοθούν σε άλλους παράγοντες

Το ρυζόνερο μάλλον δεν θα βελτιώσει τα μαλλιά κάποιου, συμφώνησαν οι ειδικοί. Πιθανότατα παίρνει αδίκως τέτοια εύσημα επειδή συνδέεται με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή με προϊόντα που μπορούν πράγματι να ενισχύσουν την υγεία των μαλλιών.

Η διατροφή είναι μια τέτοια πιθανή εξήγηση:

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν παραδοσιακά ρυζόνερο στα μαλλιά τους είναι επίσης πιθανό να ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αυτές που παρατηρούνται στις Μπλε Ζώνες, είπε η δρ. Hooper. Τα μεταξένια μαλλιά που παρατηρούνται στις γυναίκες του Yao μπορεί να προέρχονται από τη διατροφή τους ή από άλλη πτυχή του τρόπου ζωής τους, παρά από το ξέβγαλμα με ρυζόνερο που έχει υποστεί ζύμωση.

Είναι επίσης πιθανό πολλοί να μπερδεύουν τα ξεβγάλματα με ρυζόνερο με το μεταλλικό εκχύλισμα πίτουρου ρυζιού. Αυτό το συστατικό βρίσκεται σε ορισμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών και μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Μια ανασκόπηση του 2022 περιελάμβανε 10 επιμέρους μελέτες για το θέμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μεταλλικό εκχύλισμα πίτουρου ρυζιού μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο που ο θύλακας της τρίχας βρίσκεται σε φάση αναγέννησης, δηλαδή όταν συμβαίνει η ανάπτυξη του θύλακα.

Αλλά αυτό το εκχύλισμα που περιλαμβάνεται στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών δεν είναι το ίδιο με το ρυζόνερο που παρασκευάζει κανείς στο σπίτι, επισήμανε η δρ. Farah. Μάλιστα, το πίτουρο ρυζιού αφαιρείται κατά τη διαδικασία άλεσης: πριν φτάσει το ρύζι στο ράφι που το αγοράζουμε, αυτό το μέρος έχει ήδη αφαιρεθεί.

Έτσι, αν και το μεταλλικό εκχύλισμα από πίτουρο ρυζιού φαίνεται πολλά υποσχόμενο για την υγεία των μαλλιών, το ρυζόνερο που παρασκευάζεται από την μεταχείριση του ρυζιού δεν έχει αξία με βάση τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία, είπε η δρ. Farah.

Πηγή: health.com