ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες αυτοφροντίδας από δερματολόγο για την αλωπεκία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η γυροειδής αλωπεκία δεν είναι μια ασθένεια που θα σας κάνει να αρρωστήσετε με την παραδοσιακή έννοια.

Οδηγίες αυτοφροντίδας από δερματολόγο για την αλωπεκία
Bigstock

Η απώλεια μαλλιών σε τμήματα/μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής δεν θα συντομεύσει τη ζωή σας ούτε θα δυσκολέψει το περπάτημα ή την ομιλία σας. Η κατάσταση δεν προκαλεί σωματικό πόνο.

Αλλά είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να είναι καταστροφική και εξουθενωτική με τον δικό της τρόπο. Μπορεί να τροφοδοτήσει την κατάθλιψη και το άγχος και να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαχείριση της γυροειδούς αλωπεκίας και οι πρακτικές αυτοφροντίδας είναι τόσο σημαντικές πτυχές στην αντιμετώπισή της.

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Melissa Piliang, δίνει μερικές συμβουλές για να κάνετε τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη αν ζείτε με γυροειδή αλωπεκία.

Συμβουλές αυτοφροντίδας για γυροειδή αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία δεν υποχωρεί έτσι απλά και δεν υπάρχει καν γνωστή θεραπεία ίσαης για τη νόσο. Οι εγκεκριμένες θεραπείες για την πάθηση μπορούν απλά να σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα, αλλά δεν δίνουν μόνιμη λύση.

Υπάρχουν, όμως, βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε ίσως τις εξάρσεις της αλωπεκίας και να μειώσετε τις επιπτώσεις της:

1. Εξασκηθείτε στη φροντίδα των μαλλιών σας

Η ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά ως προς την έκταση της τριχόπτωσης από την γυροειδή αλωπεκία. Η δρ. Piliang συμβουλεύει τα εξής:

  • Απαλό βούρτσισμα: Η χρήση μιας βούρτσας με μαλακές τρίχες ή μια χτένα με φαρδιά δόντια μπορεί να ελαχιστοποιήσει το τράβηγμα στις τρίχες.
  • Συνεχίστε το λούσιμο: Μην σταματήσετε να πλένετε τα μαλλιά σας, επειδή ανησυχείτε για την τριχόπτωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα και άλλα προβλήματα που μερικές φορές μπορεί να επιδεινώσουν την γυροειδή αλωπεκία.
  • Όχι υψηλές θερμοκρασίες: Εάν χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών, διατηρήστε το σε χαμηλή ή -το πολύ- μέτρια θερμότητα. Τα καυτά ρόλεϊ και το σίδερο μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά και να προκαλέσουν σπάσιμο.

2. Αντηλιακή προστασία

Τα μαλλιά μας δεν είναι μόνο για... μόστρα. Εξυπηρετούν και πρακτικούς σκοπούς υγείας, όπως το να προστατεύουν το κεφάλι από την ηλιακή ακτινοβολία. Αν έχετε μπαλώματα χωρίς τρίχες, ή αν έχετε ξυρίσει το κεφάλι σας, μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό.

Τα φαλακρά μπαλώματα από την αλωπεκία εκθέτουν το δέρμα σας στις καταστροφικές ηλιακές ακτίνες, μια κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος.

Επιλέξτε αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF (δείκτης προστασίας) και εφαρμόζετε επαναληπτικά όταν είστε έξω για ώρες.

Επίσης, καλύψτε το κεφάλι σας με καπέλο, ιδανικά ένα με φαρδύ γείσο για να έξτρα προστατευτική σκιά στα αυτιά, την μύτη και τον λαιμό. Αποφύγετε τα καπέλα με πλέγμα ή ανοίγματα, καθώς μπορεί να καείτε από τον ήλιο μέσα από τις τρύπες

3. Προφυλαχθείτε από το κρύο

Τα μαλλιά παρέχουν ζεστασιά και μόνωση στο κεφάλι σας. Εάν η γυροειδής αλωπεκία αφήσει μερικά γυμνά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής, θα έχετε... απώλεια θερμότητας από αυτά τα σημεία.

“Όταν η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει, θα νιώθετε το κρύο πιο έντονα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να φοράτε καπέλο και τους κρύους μήνες”, λέει η δρ. Piliang.

4. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Η ξαφνική απώλεια μαλλιών από την γυροειδή αλωπεκία μπορεί να είναι πολύ αγχωτική και το άγχος δεν είναι... φίλος του ανοσοποιητικού σας συστήματος, λέει η δρ. Piliang. Ο αντίκτυπος που έχει στο σώμα σας μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ανάκαμψη από μια έξαρση αλωπεκίας.

“Η διαχείριση του άγχους γενικότερα και ειδικότερα του στρες που προκαλείται από την γυροειδή αλωπεκία είναι πολύ σημαντική, τόσο για την ποιότητα της ζωής σας όσο και για την αντιμετώπιση της νόσου”.

5. Διαχειριστείτε τις αλλεργίες σας

Οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν γυροειδή αλωπεκία. “Η διαχείριση των αλλεργιών σας και η λήψη αντιισταμινικών είναι πολύ σημαντική”, λέει η δρ. Piliang.

Πηγή: clevelandclinic.org