ΥΓΕΙΑ

Φταίει ο θυρεοειδής για την απώλεια μαλλιών;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο ενδοκρινής αδένας που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να πέφτουν ή να σταματήσουν να αναπτύσσονται.

Φταίει ο θυρεοειδής για την απώλεια μαλλιών;
Bigstock

Είτε γνωρίζετε ότι έχετε πάθηση του θυρεοειδούς είτε όχι, ίσως αξίζει να εξετάσετε τη σχέση μεταξύ της υγείας των μαλλιών σας και του θυρεοειδούς σας.

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, ενδοκρινολόγος δρ. Μαίρη Βουγιουκλή Kelly, αναλύει το πώς να μάθετε εάν η απώλεια μαλλιών σας συνδέεται με τον θυρεοειδή σας.

Μπορούν τα προβλήματα του θυρεοειδούς να προκαλέσουν τριχόπτωση;

Εν ολίγοις: ναι, μπορούν. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να σας κάνει όχι μόνο να χάνετε μαλλιά, αλλά και να σταματήσει εντελώς η ανάπτυξή τους. Ευτυχώς, αυτό συνήθως δεν είναι μόνιμο. Αλλά μπορεί να είναι ένα κοινό σύμπτωμα της μη σωστής παραγωγής ορμονών του θυρεοειδούς σας.

Σε αντίθεση με άλλους τύπους φαλάκρας, η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή επηρεάζει όχι μόνο το τριχωτό της κεφαλής σας, αλλά και τα φρύδια, τις τρίχες της ηβικής κοιλότητας και τις τρίχες σε άλλα μέρη του σώματός σας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες που συχνά συμβαδίζουν με παθήσεις του θυρεοειδούς.

“Η τριχόπτωση συνήθως αναστρέφεται μετά την ομαλοποίηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών. Αλλά αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο”, εξηγεί η δρ. Βουγιουκλή.

Η σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς και των μαλλιών σας

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας και παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και την απελευθέρωση της ενδοκρινικής ορμόνης στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς εμφανίζονται όταν διαταράσσεται η παραγωγή αυτής της ορμόνης. Και αυτό μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να σταματήσουν να αναπτύσσονται ή ακόμα και να πέφτουν.

Αυτή η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί είτε επειδή ο θυρεοειδής σας παράγει είτε πάρα πολλές ορμόνες (υπερθυρεοειδισμός) είτε επειδή δεν παράγει αρκετές (υποθυρεοειδισμός).

Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της ανάπτυξης, καθώς και απώλεια μαλλιών. Συγκεκριμένα, οι αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή:

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε γυροειδή αλωπεκία λόγω μιας αυτοάνοσης πάθησης του θυρεοειδούς. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αποσπασματική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλες περιοχές του σώματός σας.

Πώς θα καταλάβετε εάν η τριχόπτωση οφείλεται στον θυρεοειδή σας

Φυσικά, κάθε μέρα, χάνουμε έως και 100 τρίχες από το κεφάλι μας, συνήθως όταν κάνουμε ντους ή βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας. Αλλά η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από παθήσεις του θυρεοειδούς έχει πιο συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως:

  • Διάχυτη αραίωση μαλλιών: Η τριχόπτωση εμφανίζεται συχνά ως διάχυτη αραίωση και όχι ως συγκεκριμένα φαλακρά “μπαλώματα”. Μπορεί να παρατηρήσετε μείωση της πυκνότητας και του όγκου των μαλλιών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής σας.
  • Αυξημένη πτώση μαλλιών: Τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν υπερβολική πτώση μαλλιών κατά το πλύσιμο, το βούρτσισμα ή το styling. Αυτό είναι γνωστό ως telogen fluvium, μια κατάσταση κατά την οποία ένα υψηλό ποσοστό τριχών εισέρχεται στη φάση ηρεμίας (telogen) και τελικά πέφτει.
  • Τριχόπτωση σε άλλα μέρη του σώματος: Εκτός από την τριχόπτωση του τριχωτού της κεφαλής, τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν αραίωση ή απώλεια μαλλιών σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών, των βλεφαρίδων, των τριχών της ηβικής περιοχής και των τριχών της μασχάλης.
  • Η υφή των μαλλιών αλλάζει: Η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στην υφή τους. Παρατηρήστε εάν οι τρίχες σας είναι πιο ξηρές, τραχιές και επιρρεπείς σε σπάσιμο.

Πηγή: clevelandclinic.org