ΟΜΟΡΦΙΑ

Τριχόπτωση: Ποια βότανα βοηθούν στην ανάπτυξη των μαλλιών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η καθαυτή τριχόπτωση δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας, αλλά μπορεί να σας επηρεάζει ψυχολογικά και να πλήττει την αυτοεκτίμησή σας.

Τριχόπτωση: Ποια βότανα βοηθούν στην ανάπτυξη των μαλλιών
Bigstock

Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση ή την αραίωση των μαλλιών;

Τα μαλλιά μεγαλώνουν σταδιακά. Το πρώτο στάδιο είναι η ενεργή ανάπτυξη (anagen), η οποία αφορά περίπου το 90% των τριχών. Το δεύτερο στάδιο (catagen) είναι όταν τα μαλλιά σας αρχίζουν να πεθαίνουν. Το τελικό στάδιο, που ονομάζεται (telogen) είναι η φάση ηρεμίας όταν τα μαλλιά σας πέφτουν. Τα δύο τελευταία στάδια επηρεάζουν το καθένα περίπου το 5-10% των τριχών στο κεφάλι σας.

Τα μαλλιά σας χάνουν συνήθως 50-100 τρίχες την ημέρα. Το να χάνεις περισσότερο από αυτό το νούμερο, ή να έχεις ένα τμήμα χωρίς τρίχες που ολοένα μεγαλώνει ή να έχεις “μπαλώματα” χωρίς τρίχες είναι όλα σημάδια τριχόπτωσης.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χάσετε τα μαλλιά σας. Μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλης πάθησης ή παρενέργεια κάποιας θεραπείας. Μερικές φορές, προκαλείται άμεσα από μια πάθηση των μαλλιών. Μερικές αιτίες τριχόπτωσης είναι:

  • Σοβαρή και παρατεταμένη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς
  • Γυροειδής αλωπεκία: μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί αποσπασματική τριχόπτωση
  • Κληρονομικότητα
  • Έλλειψη σιδήρου
  • Υποσιτισμός
  • Απώλεια βάρους
  • Tinea capitis: μια μυκητιασική λοίμωξη στον θύλακα της τρίχας σας που προκαλεί απώλεια μαλλιών
  • Τριχοτιλλομανία: μια διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων που σας αναγκάζει να τραβάτε τα μαλλιά σας
  • Trichorrhexis nodosa: είναι η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από σφιχτά χτενίσματα ή από σκληρές χημικές ουσίες για τα μαλλιά
  • Αυξημένες τοξίνες, όπως χρυσός, βισμούθιο και αρσενικό
  • Ορμονικές αλλαγές, όπως στην τριχόπτωση μετά τον τοκετό
  • Μετά από χειρουργική επέμβαση
  • Μετά από υψηλό πυρετό
  • Υψηλά επίπεδα στρες

Βοηθούν τα βότανα στην τριχόπτωση;

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι κάποια βότανα μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.‌

Horsetail

Γνωστό και ως Equisetum arvense, είναι ένα πλούσιο σε πυρίτιο βότανο. Το πυρίτιο διεισδύει στον θύλακα και στην μήτρα της τρίχας, αναπτύσσονται τα κύτταρα και χτίζουν τον θύλακα της τρίχας, γεγονός που κάνει τα μαλλιά πιο πυκνά. Η περιεκτικότητα σε πυρίτιο στα μαλλιά σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της τριχόπτωσης.‌

Red clover

Η τριχόπτωση ανδρικού και γυναικείου τύπου επηρεάζεται εν μέρει από φλεγμονές και ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μορφής τεστοστερόνης που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη.

Μια μελέτη έδειξε ότι το red clover (Trifolium pratense) μπλοκάρει ένα ένζυμο που ονομάζεται 5-άλφα αναγωγάση και το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη. Βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής, η οποία με την σειρά συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μια κρέμα από red clover και πεπτίδια (μικρές αλυσίδες αμινοξέων), βοήθησε στην ανάπτυξη των μαλλιών, επίσης εμποδίζοντας το ένζυμο 5-άλφα αναγωγάση και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Τσουκνίδα

Δεν υπάρχουν πολλές ποιοτικές μελέτες σχετικά με την τσουκνίδα (Urtica dioica) για την ανάπτυξη των μαλλιών. Αλλά μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη αυτού του φυτικού εκχυλίσματος αύξησε την ανάπτυξη συγκεκριμένων κυττάρων στον θύλακα της τρίχας, που ρυθμίζουν την ανάπτυξή της.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η τσουκνίδα είναι πλούσια σε μια φυτική χημική ουσία που ονομάζεται βήτα-σιτοστερόλη και η οποία αυξάνει τους αυξητικούς παράγοντες που διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ορισμένα βότανα όπως η τσουκνίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα -όπως η βιταμίνη Α και ο σίδηρος- τα οποία είναι ευεργετικά για το δέρμα και τα μαλλιά. Αυτό το βότανο μπορεί να είναι χρήσιμο ως τρόφιμο ή και σε αποξηραμένη μορφή για άτομα που έχουν υποσιτισμό ή άλλες ανεπάρκειες βιταμινών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε βότανα για την καλύτερη ανάπτυξη μαλλιών

Η χρήση βοτάνων ως τοπική θεραπεία είναι ένας ασφαλής τρόπος χρήσης τους. Η χρήση μιας φυτικής κρέμας, ορού ή μάσκας μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής σας μαζί με μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των τριχοθυλακίων και της ανάπτυξης των μαλλιών.

Τα βότανα δεν είναι ασφαλή για όλους. Ορισμένα βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα και άλλες παθήσεις υγείας και μερικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει την απώλεια μαλλιών.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε φυτικά εκχυλίσματα ή συμπληρώματα, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Μερικές φορές τα μαλλιά σας μπορεί να δείχνουν σημάδια αλλαγών στις ορμόνες και τη διατροφή σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα βότανα μπορεί να βοηθήσουν επηρεάζοντας τους θύλακες και τα ένζυμα των τριχών σας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν οι θεραπείες μαλλιών με βότανα είναι ασφαλείς για εσάς.

Πηγή: webmd.com