ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ραγάδες

Ραγάδες ονομάζονται οι λεπτές γραμμές που εμφανίζονται στο σώμα – στα χέρια, το στήθος, την κοιλιά, τους μηρούς τους γλουτούς και κάθε σημείο του σώματος – όταν το δέρμα ανοίγει.

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ραγάδες

Είναι πολύ συχνές στις εγκύους, καθώς το δέρμα τους στην περιοχή της κοιλιάς τεντώνει υπερβολικά. Ραγάδες εμφανίζουν επίσης όσοι χάνουν ή παίρνουν βάρος απότομα.

Ποιος είναι όμως ο βασικότερος παράγοντας που μας προδιαθέτει απέναντι στην εμφάνιση των ραγάδων; Τα γονίδια, απαντούν οι επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology, οι ερευνητές εξέτασαν το DNA 33.930 ανθρώπων. Σχεδόν 5.000 εξ αυτών ήταν γυναίκες που είχαν εμφανίσει ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι αναλύσεις έδειξαν πως οι μεταλλάξεις σε τέσσερα συγκεκριμένα γονίδια (ELN, SRPX, HMCN1, and TMEM18) συνδέονται άμεσα με τις αυξημένες πιθανότητες (συγκεκριμένα κατά 40%) εμφάνισης των λεπτών γραμμών της επιδερμίδας.

Από τα γονίδια αυτά, το ELN (ελαστίνη) ήταν αυτό που είχε την πιο άμεση συσχέτιση με την εμφάνιση των ραγάδων. Η ελαστίνη αποτελεί βασικό συστατικών των ελαστικών ινών, καθώς τους βοηθά να τεντώνουν και να μαζεύουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει τη γενετική βάση των ραγάδων, με τα στατιστικά να επιβεβαιώνουν ότι είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Άσπρες ραγάδες: Μπορώ να τις εξαφανίσω;
Δείτε πού οφείλεται η εμφάνιση ραγάδων στο σώμα (video)
Δείτε πώς εξαφανίζονται πλέον οι ραγάδες