ΟΜΟΡΦΙΑ

Οι κίνδυνοι που κρύβει το ξύρισμα στην ευαίσθητη περιοχή

Το ξύρισμα είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αποτρίχωσης που επιλέγουν άνδρες και γυναίκες για κάθε σημείο του σώματος. Μάλιστα, αρκετοί το επιλέγουν για να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Οι κίνδυνοι που κρύβει το ξύρισμα στην ευαίσθητη περιοχή

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology δείχνει ότι το 87% των γυναικών επιλέγει να κάνει αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή και μάλιστα τα 90% εξ αυτών προτιμά το ξυραφάκι.

Η επικεφαλής της μελέτης Άντρεα ΝτεΜαρία προειδοποιεί τους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη πρακτική. Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνο είναι το ξύρισμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων επειδή συνήθως είναι ασφαλές σε άλλα σημεία του σώματος».

Ωστόσο, το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, πολύ πιο ευαίσθητο από το δέρμα του ποδιού ή της μασχάλης, με αποτέλεσμα το ξυραφάκι να προκαλεί μικροτραυματισμούς, όχι απαραίτητα ορατούς.

Γι' αυτό και το 60% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει μικροπροβλήματα μετά το ξύρισμα, όπως τριβές και τρίχες που γυρίζουν.

Αυτοί οι μικροτραυματισμοί δεν είναι πάντα αμελητέοι. Το δέρμα από τη μέση και κάτω διαθέτει πληθώρα ιδρωτοποιών αδένων, κάτι που σημαίνει ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει μόνιμα αυξημένη υγρασία, ενώ δεν εκτίθεται σχεδόν καθόλου στο φως. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και την εξάπλωση βακτηρίων. Σε συνδυασμό με τις μικρές ανοιχτές πληγές του δέρματος, αυξάνονται εκθετικά οι πιθανότητες λοίμωξης από αυτά τα βακτήρια αλλά και από ιούς, διευκρινίζει η ΝτεΜαρία.

Παραδείγματα τέτοιων παθογόνων μικροοργανισμών είναι ο ιός του έρπητα και ο HPV. Οι τρίχες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων αποτελούν «φυσικό φράγμα» ενάντια των λοιμώξεων. Έτσι, η αφαίρεσή τους σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς του δέρματος αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Διαβάστε επίσης:

Πώς το brazilian μπορεί να σας στείλει στο νοσοκομείο
Πώς θα αφαιρέσετε μια γυρισμένη τρίχα