ΟΜΟΡΦΙΑ

Ευρυαγγείες προσώπου: 5 αιτίες που δε γνωρίζατε ότι τις προκαλούν

Ευρυαγγείες ή αραχνοειδείς φλέβες ονομάζονται τα λεπτά κοκκινωπά, μωβ ή μπλε διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία που μοιάζουν με ακανόνιστες γραμμές στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζονται συχνότερα στα πόδια, το στέρνο και το πρόσωπο.

Ευρυαγγείες προσώπου: 5 αιτίες που δε γνωρίζατε ότι τις προκαλούν

Μερικοί από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση των ευρυαγγειών είναι η κληρονομική προδιάθεση, η πολύωρη ορθοστασία, η παχυσαρκία και οι ορμονικές μεταβολές (όπως αυτές που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση).

Σύμφωνα με το Δρ Peter Finigan, ο οποίος εργάζεται σε κλινική του Λονδίνου και εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, ορισμένες μορφές άσκησης, επεμβάσεις ομορφιάς ή παθήσεις του ήπατος θα πρέπει να προστεθούν στη λίστα με τους παράγοντες κινδύνου.

Η δημοφιλής hot yoga, η πρακτική yoga που πραγματοποιείται σε θερμαινόμενο δωμάτιο, είναι ένας από αυτούς. Ο Finigan τονίζει πως «αυτός ο τύπος yoga επιδεινώνει τις ευρυαγγείες, κάνοντάς τις πιο εμφανείς στο πρόσωπο». Καθώς η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και το αίμα φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος ώστε να αποκατασταθεί η μεταβολή.

Επίσης, οι ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν εάν πλένουμε το πρόσωπό μας και κάνουμε μπάνιο με πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να διαστέλλονται ή να συστέλλονται (αντίστοιχα) τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιδερμίδα, λόγω των ακραίων μεταβολών στη θερμοκρασία.

Οι ευρυαγγείες μπορεί να αποτελέσουν «παρενέργεια» των ενέσιμων πληρωτικών ουσιών ή της ρινοπλαστικής, καθώς το δέρμα αντιδρά στο τραύμα από την ένεση ή το νυστέρι. Το ίδιο ισχύει και για το λίφτινγκ προσώπου.

Τέλος, οι ευρυαγγείες μπορεί να αποτελούν ένδειξη ασθένειας στο συκώτι.

Διαβάστε επίσης:

Ευρυαγγείες: Τι τις προκαλεί & πώς να προστατευθείτε