ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα βότανα που κάνουν καλό στα μαλλιά

Στο φαρμακείο της φύσης υπάρχουν πολλά βότανα που με την κατάλληλη χρήση μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τα μαλλιά σας.

Τα βότανα που κάνουν καλό στα μαλλιά

Επιλέγοντας το κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σας βότανο, μπορείτε να παρασκευάσετε ένα αφέψημα, με το οποίο θα κάνετε το τελευταίο ξέβγαλμα ή θα το αφήσετε να δράσει μέχρι το επόμενο λούσιμο.

Δείτε τις ιδιότητες μερικών από τα πιο γνωστά παραδοσιακά μας βότανα τους καθώς και για ποιόν τύπο μαλλιών ενδείκνυνται.

Θυμάρι
Διαθέτει τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από όλα τα αρωματικά βότανα και προέρχεται από το φυτό thymus vulgaris. Περιέχεται σε πολλά σαμπουάν, που χαρίζουν δύναμη, ελαστικότητα και όγκο στα μαλλιά.

Δεντρολίβανο
Προέρχεται από το φυτό rosemarinus officinalis και έχει τονωτικές ιδιότητες, θεωρείται δε ότι η χαρακτηριστική μυρωδιά του, που θυμίζει καμφορά, διεγείρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και βελτιώνει τη μνήμη. Ως συστατικό στο σαμπουάν δίνει δύναμη και λάμψη στα μαλλιά.

Χαμομήλι
Είναι το κατεξοχήν καταπραϋντικό βότανο και προέρχεται από το φυτό marticaria chamomilla. Το εκχύλισμά του περιέχεται σε όλα σχεδόν τα κοσμετολογικά προϊόντα, που προορίζονται για τη φροντίδα της ευαίσθητης, αλλεργικής ή ερεθισμένης επιδερμίδας από εξωτερικά αίτια (π. χ. UV ακτινοβολία). Επίσης, χρησιμοποιείται σε σαμπουάν που «ανοίγουν» το χρώμα των μαλλιών.

Μελισσόχορτο
Προέρχεται από το φυτό melissa officinalis, το οποίο ονομάστηκε έτσι γιατί προσελκύει τις μέλισσες λόγω της ευωδιάς του, που θυμίζει έντονα λεμόνι. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται σε τονωτικές λοσιόν και τζελ καθαρισμού.

Καλέντουλα
Προέρχεται από το φυτό calendula officinalis και έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες, γι' αυτό χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, όπως κοντίσιονερ και μάσκες επανόρθωσης για ταλαιπωρημένα ή βαμμένα μαλλιά.

Μέντα
Προέρχεται οπό το φυτό mentha piperita, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δυόσμο (mentha viridis). Στην αρχαιότητα θεωρούνταν εξαιρετικό αφροδισιακό, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την κοσμετολογία, κυρίως σε οδοντόπαστες, καταπραϋντικές κρέμες και σαμπουάν.

Ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας προτιμήστε τα εξής βότανα:
Κανονικά: Δεντρολίβανο, θυμάρι
Ξηρά: Καλέντουλα, χαμομήλι
Λιπαρά: Μέντα, φασκόμηλο, μελισσόχορτο
Ίσια και άτονα: Τσουκνίδα
Σγουρά και ατίθασα: Ρίγανη
Με πιτυρίδα: Χαμομήλι, τσουκνίδα, φασκόμηλο

Διαβάστε επίσης:

Η πιο απλή και οικονομική τονωτική λοσιόν από τα χεράκια σας!

5 «αθώες» τροφές που καταστρέφουν την επιδερμίδα σου