ΟΜΟΡΦΙΑ

Τέσσερις λόγοι που δεν αδυνατίζετε ενώ γυμνάζεστε

Τρώτε ισορροπημένα και γυμνάζεστε συστηματικά, όμως δε βλέπετε το επιθυμητό αποτέλεσμα όταν ανεβαίνετε στη ζυγαριά.

Τέσσερις λόγοι που δεν αδυνατίζετε ενώ γυμνάζεστε

Δείτε τέσσερις πιθανές αιτίες που δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από το επίμονο λίπος.

1. Δεν τρώτε τις κατάλληλες τροφές

Η διατροφή επηρεάζει κατά 80% το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας να χάσουμε βάρος. Αρκετοί εστιάζουν στην καύση και όχι στην πρόσληψη των θερμίδων, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη γυμναστική παρά στη διατροφή τους. Θα πρέπει να διαμορφώσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα με βάση τις δικές σας ανάγκες και προδιαγραφές, όπως το σωματότυπο και το μεταβολισμό σας. Βασικός κανόνας είναι όμως να προτιμάτε τα φρέσκα προϊόντα και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ενδεικτικά, προτιμήστε να καταναλώσετε υδατάνθρακες (πατάτες, καστανό ρύζι κ.λπ.) κυρίως τις ημέρες που γυμνάζεστε έντονα. Αντιθέτως, τις ημέρες που θα επιλέξετε κάποια πολύ ήπια μορφή άσκησης, όπως έναν περίπατο, εστιάστε στις καθαρές πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα), τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε γενικώς τα αρτοποιήματα και τα προϊόντα με πολλή ζάχαρη.

2. Τρώτε πολύ

Ακόμη κι αν εστιάζετε σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς, μην ξεχνάτε το ισοζύγιο των θερμίδων. Για να χάσετε κιλά, πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες απ' όσες χρειάζεστε σε καθημερινή βάση (χωρίς υπερβολές βέβαια), μοιράζοντας στρατηγικά τα γεύματά σας μέσα στην ημέρα και υπολογίζοντας προσεγγιστικά πόσες θερμίδες έχει καθένα από αυτά. Οι ξηροί καρποί, για παράδειγμα, είναι υγιεινοί, όμως θα μας φορτώσουν με πολλές θερμίδες αν ξεφύγουμε και φάμε μεγάλη ποσότητα.

3. Δεν κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις (γυμναστική τύπου cardio) είναι απαραίτητες για την υγεία της καρδιάς και παράλληλα ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό και μας βοηθούν να κάψουμε αρκετές θερμίδες. Χρειάζεται όμως να κάνουμε και ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε να ενισχύσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Όσο περισσότερη η μυϊκή μάζα στο σώμα, τόσες περισσότερες θερμίδες καταναλώνουμε, άρα αδυνατίζουμε πιο εύκολα.

4. Καταπονείτε το σώμα σας

Η γυμναστική αποτελεί κατά κάποιο τρόπο στρεσογόνο παράγοντα για το σώμα. Μην πιέζετε τον οργανισμό σας να ξεπεράσει τα όριά του, καθώς θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε. Θα πρέπει να σχεδιάσετε κύκλους άσκησης και ξεκούρασης, καθώς όταν το σώμα καταπονείται παράγονται μεγάλες ποσότητες της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη), η οποία εμποδίζει την καύση του λίπους.

Διαβάστε επίσης:

Γρήγορο αδυνάτισμα τώρα χωρίς δίαιτα – Το τρικ του ψυχολόγου
Αδυνάτισμα τώρα χωρίς στερήσεις - Ο ιδανικός προγραμματισμός για γρήγορα αποτελέσματα
Τι να πίνετε μετά το σουβλάκι για να μην παχαίνετε!