ΟΜΟΡΦΙΑ

Σύγχρονες λύσεις στη γυροειδή αλωπεκία

Ο πλαστικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής εξηγεί με ποιο τρόπο η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP αποκατέστησε το πρόβλημα της αραίωσης σε έναν 13χρονο με αυτοάνοσο νόσημα.

Σύγχρονες λύσεις στη γυροειδή αλωπεκία

Ο Φώτης είναι 13 ετών και εμφανίζει αραίωση στα μαλλιά του από την ηλικία των 4 εξαιτίας ιστορικού γυροειδούς αλωπεκίας. Κάποια στιγμή το πρόβλημα ήταν τόσο εκτεταμένο ώστε κυκλοφορούσε με καπέλο στο σχολείο καθώς αντιμετώπιζε ολική αραίωση στο τριχωτό, γεγονός που επιβάρυνε την ψυχολογία του. Έτσι οι γονείς του αποφάσισαν να απευθυνθούν στον ειδικό. Ο γιατρός που τον ανέλαβε, ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση σε θέματα τριχωτού, επιστημονικός διευθυντής της κλινικής Advanced Hair Clinics, επέλεξε τη μεσοθεραπεία PRP ως την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σταδιακά, με επαναλαμβανόμενες συνεδρίες PRP, τα τριχοθυλάκια ενεργοποιήθηκαν και τα μαλλιά άρχισαν πάλι να βγαίνουν τονώνοντας την αυτοπεποίθησή του.

Όπως εξηγεί ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, ένα μικρό ποσοστό αντρών και γυναικών (1-2%) αντιμετωπίζει αραίωση που οφείλεται στο αυτοάνοσο νόσημα της γυροειδούς αλωπεκίας. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται ακόμα και από την παιδική και νεαρή ηλικία και εξελίσσεται όχι μόνο στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και σε πρόσωπο και σώμα. Στη γυροειδή αλωπεκία οι τρίχες σταδιακά εκφυλίζονται και αδυνατίζουν και αποκόβονται εύκολα. Μετά τη διάγνωση που γίνεται με κλινική εξέταση, τριχοσκόπηση και βιοψία, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη θεραπεία που θα σας προτείνει ο γιατρός.

Τι να κάνετε

Αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP): Όπως εξηγεί ο Δρ Βεκρής «η αυτόλογη μεσοθεραπεία που ακολούθησε ο Φώτης γίνεται ως εξής: Κάνουμε αιμοληψία από τον ασθενή και απομονώνουμε τα αιμοπετάλια από το πλάσμα του αίματος τα οποία εγχέονται στην περιοχή του τριχωτού με μια ολιγόλεπτη εφαρμογή. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αιμοπετάλια διεγείρουν τη φύτρωση των ενεργών τριχοθυλακίων και ενισχύουν το τριχωτό, αλλά και ότι συμβάλουν στην πάχυνση του θύλακα της τρίχας».

Αγωγή από το στόμα

Η μεσοθεραπεία δεν είναι πάντα η μοναδική λύση. Αν κάποιος παρουσιάζει μικρές πλάκες στην περιοχή του τριχωτού ο γιατρός ίσως συστήσει θεραπεία με κορτικοστεροειδή σε μορφή κρέμας ή ενέσιμη. Η λοσιόν μινοξιδίλης συστήνεται συμπληρωματικά, ενώ άλλες επιλογές είναι η πίσσα, η ανθραλίνη, ο τακρόλιμος. Σε εκτεταμένες μορφές αραίωσης χρησιμοποιούνται άλλοι παράγοντες που λόγω παρενεργειών δεν εφαρμόζονται σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Φωτόλουτρα

Τα φωτόλουτρα PUVA ευνοούν την αναγέννηση των ενεργών τριχοθυλακίων κατά 30%. Επίσης το excimer laser στα 608 nm προσφέρει εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς τις παρενέργειες της PUVA.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Εφαρμόζεται επιλεκτικά σε περιπτώσεις που η γυροειδής αλωπεκία έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχει καλή δότρια περιοχή. Ωστόσο, η επιλογή αυτή αφορά λίγα περιστατικά.

Διαβάστε επίσης:

Πότε αρχίζουν να πέφτουν τα μαλλιά στους άνδρες

Βρέθηκε πιθανώς η θεραπεία για την αλωπεκία