ΟΜΟΡΦΙΑ

Σπυράκια & ακμή: Πότε οφείλονται σε δυσλειτουργία του ενδοκρινικού

Η όψη του δέρματος συχνά αντανακλά διαταραχές και δυσλειτουργίες που υποβόσκουν στον οργανισμό.

Σπυράκια & ακμή: Πότε οφείλονται σε δυσλειτουργία του ενδοκρινικού

Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην επιθεώρηση JAMA Dermatology καταδεικνύουν ότι η λειτουργία του ενδοκρινικού, δηλαδή του συστήματος που ελέγχει τις ορμόνες στον οργανισμό μας, επηρεάζει σημαντικά την επιδερμίδα και επομένως μια διαταραχή μπορεί πιθανώς να αναγνωριστεί από τα δερματικά συμπτώματα που προκαλεί.

bigstock Young teenage girl looking pi 81618980

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι άνδρες που παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στην επιδερμίδα τους ενοχλητικά σπυράκια, ενώ οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συχνά ταλαιπωρούνται από κρίσεις ακμής.

Στην πρώτη εκ των δύο μελετών συμμετείχαν 200 άνδρες, 100 που εμφάνιζαν κατά καιρούς ακμή και 100 που δεν είχαν εμφανίσει σημάδια της δερματικής πάθησης. Ποσοστό 20% των ανδρών με ακμή παρουσίαζαν μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ στην άλλη ομάδα ανδρών το ποσοστό ήταν 11%. Δεν εντοπίστηκε, ωστόσο, ανάλογη συσχέτιση μεταξύ ακμής και μεταβολικού συνδρόμου.

Η δεύτερη μελέτη περιελάμβανε 401 γυναίκες με μέση ηλικία τα 28 έτη. Ποσοστό 61,2 εξ αυτών επιβεβαιώθηκε ότι έχουν εμφανίσει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η αναίτια αύξηση του βάρους, ο ακανόνιστος κύκλος της περιόδου και τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό, και ταυτόχρονα εμφάνιζαν σημάδια ακμής. Από τις γυναίκες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για το σύνδρομο, πρόβλημα ακμής αντιμετώπιζε ποσοστό 40%.

Διαβάστε επίσης:

Κυτταρίτιδα: Οι 6 τροφές που την επιδεινώνουν
Λαμπερό χαμόγελο: Όλες οι θεραπείες-εξπρές
Λιπαρότητα και ακμή: Τι πρέπει να προσέχετε