ΟΜΟΡΦΙΑ

Χάστε κιλά με τη μέθοδο του φωτογραφικού ημερολογίου

Αν θέλετε να χάσετε βάρος και οι μέθοδοι που ακολουθήσατε μέχρι τώρα, δεν ήταν αποδοτικές, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε να βγάζετε μια ολόσωμη φωτογραφία κάθε εβδομάδα.

Χάστε κιλά με τη μέθοδο του φωτογραφικού ημερολογίου

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε δείχνει πώς ένα φωτογραφικό ημερολόγιο μπορεί να δώσει κίνητρα σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος, κάνοντας πιο εφικτό να πετύχουν το στόχο τους.

Ο Isaac Elías Kuzmar Daza, γιατρός από την Κολομβία και υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε, μελέτησε τα κίνητρα όσων συμμετείχαν σε προγράμματα απώλειας βάρους σε μια κλινική στη Barranquilla της Κολομβίας.

Εκτός από τις μετρήσεις που γίνονταν στους ασθενείς σε εβδομαδιαία βάση, συμπεριλαμβανομένων του δείκτη μάζας σώματος, της αναλογίας βάρους-ισχίων, της διατροφής και της άσκησης προκειμένου να καταγράφεται η πρόοδός τους, οι συμμετέχοντες έβγαζαν και μια ολόσωμη φωτογραφία.

Η μέθοδος αποδείχθηκε πολύ ενθαρρυντική και αποτέλεσε βασικό παράγοντα για ασθενείς που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάρκειας 16 εβδομάδων, ποσοστό 90% των ασθενών, ηλικίας μεταξύ 16 και 72, ακολούθησε το πρόγραμμα μέχρι το τέλος, ενώ το 71,3% το εκτέλεσε με επιτυχία σε ότι αφορά τους στόχους απώλειας βάρους. Μεταξύ αυτών που παρακολουθήθηκαν, μία μέτρηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενθαρρυντική: η περίμετρος της μέσης, όπως αυτή αποτυπωνόταν οπτικά.

Το εύρημα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των ασθενών ενθαρρύνθηκαν από την εικόνα και όχι από οποιαδήποτε υποκείμενη κατάσταση (υψηλή χοληστερόλη, καρδιακή πάθηση κλπ).

Σημειώνεται ότι οι 233 από τους 277 συμμετέχοντες ήταν γυναίκες.

Συνοψίζοντας τα ευρήματα, οι ειδικοί επισημαίνουν: «Αυτό που θέλουν οι ασθενείς είναι μια φωτογραφία, και όχι ψυχρούς αριθμούς».

Οι φωτογραφίες χρησιμεύουν ως οπτική επιβεβαίωση ότι η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς, παρακινώντας τους ασθενείς σε περαιτέρω απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η δίαιτα της χρονιάς, σύμφωνα με το U.S. News & World Report

Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας: Οι χειρότερες δίαιτες του 2015