ΟΜΟΡΦΙΑ

Κουρδίστε καλά τις Ορμόνες σας για υγεία και διαρκή ομορφιά

Αξίζει  να κουρδίσετε την Ομάδα των Ορμονών σας  για μια καλύτερη απόδοση, υγεία και ομορφιά, τονίζει ο ειδικός παθολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής της Ορθοβιοτικής Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους.
Κουρδίστε καλά τις Ορμόνες σας για υγεία και διαρκή ομορφιά

ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΤΕ ;

Του Δρ. Μιχάλη Παπαχαραλάμπους Ειδικού Παθολόγου και Επιστημονικού Διευθυντή στο Πρότυπο Πολυιατρείο Πρόληψης Ορθοβιοτική

Το πρώτο βήμα σε αυτό το ερώτημα είναι είναι το εάν γνωρίζετε πόσο καλά η κακά μεγαλώνετε;

Όλοι οι ασθενείς μου παίρνουν στα χέρια τους ένα ολοκληρωμένο , εξατομικευμένο προφίλυγείας που τους βοηθά στον εντοπισμό καιτην κατανόηση το πόσο γρήγορη θα είναι ηγήρανση τους σε εσωτερικό επίπεδο. Μετράμε την πραγματική ηλικία τους και ενώ μπορεί κάποιος να είναι 40 ετών , πραγματική φυσιολογική (βιολογική) ηλικία του μπορεί να είναι 50 . Η Παρακολούθηση της φυσιολογικής ηλικίας στη πάροδο του χρόνουπαρέχει μια σαφή εικόνα των επιμέρους διαδικασιών της γήρανσης και μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμότις όποιας θεραπείας πρέπει νασυνταγογραφήσουμε οι το πότε θα είναι αυτό. Με την κατάλληλη θεραπεία, οιπερισσότεροι από τους ασθενής μου βλέπουνθεαματικά αποτελέσματα.

ΒΙΟΤΑΥΤΟΣΙΜΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ για τιςγυναίκες

Έχω επικεντρωθεί αποκλειστικά στην θεραπεία με την βιοταυτόσημη ορμονικής υποκατάσταση τατελευταία 10 χρόνια και έχω περιθάλψει πολλούς ασθενείς κατά τη διάρκεια αυτούτων ετών . Η προσέγγισή μου στην θεραπεία μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως " Precision Medicine " : κάθεασθενής αξίζει μια συνολική αξιολόγηση και μια εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγήπου πρέπει συνεχώς βελτιστοποιείται . Δεν συμφωνώ με την «ένα μέγεθος ταιριάζεισε όλους " φιλοσοφία που ακολουθείται από τους περισσότερους κατά τη θεραπεία της ορμονικής ανισορροπίας . Κάθε ασθενής είναιδιαφορετικός και κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην ίδια δοσολογία . Πιστεύω ότι η πορεία προς τοβελτιστοποιημένο μοντέλο υγείαςαποτελείται από κυρίως από μιαισορροπημένη αντικατάσταση βιοταυτοσημης ορμόνης , θεραπεία με αντι – οξειδωτικά, σωστή διατροφήκαι εξατομικευμένη άσκηση .

Το σώμα μας αποτελείται από μια ποικιλία διαφορετικών ορμονών , συμπεριλαμβανομένηςτης ανάπτυξης και της ορμόνες του κάθε φύλου , τα οποία μεταφέρουν μηνύματα μεταξύτων οργάνων και κυττάρων μας. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από τους αδένες τουενδοκρινικού συστήματος για να βοηθήσουν το σώμα να παραμείνει σε ισορροπημένη και βέλτιστη λειτουργία . Οικύριες ορμόνες για κάθε φύλο περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη , την τεστοστερόνη ,την πρεγνενολόνη και την DHEA. Η γήρανση συνδέεταιμε μια απώλεια των ορμονών του φύλου σε άνδρες και γυναίκες. Η αντικατάστασηαυτών των ορμονών μπορεί να χάσει αποκαταστήσει τα συναισθήματα της ευημερίας ,σεξουαλική ορμή και τη σεξουαλική ευχαρίστηση , τα επίπεδα ενέργειας , καθώςκαι αντίστροφη μυών και την απώλεια οστικής μάζας , μαζί με άλλες λειτουργίεςπου σχετίζονται με τη γήρανση . Με τον σωστό αλγόριθμο κομμένο και ραμμένο γιακάθε οργανισμό , μπορούμε να πετύχουμε να μεγαλώνουμε και όχι να γερνάμε και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής .

Αλλά τι γίνεται με τις ορμόνες ;

Τα οιστρογόνα

Τα Οιστρογόνα βρίσκονται σεμεγαλύτερες ποσότητες μεταξύ των γυναικών. Ως μια ορμόνη υπέρ της ανάπτυξης, ηκύρια λειτουργία της στο σώμα είναι η ανάπτυξη και εξέλιξη. Αυτή η ορμόνηδιεγείρει λιπώδη κύτταρα να αναπτυχθούν και να είναι ένα βασικό συστατικό στηναναπαραγωγή . Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές των οιστρογόνων : οιστραδιόλη,οιστρόνη και οιστριόλη. Η Οιστραδιόλη θεωρείται ο κύριος παίκτης στηνφυσιολογική λειτουργία. Μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματαυγείας , συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης γενετήσιας ορμής, της κόπωσης ,φλεγμονή , απώλεια μαλλιών , εναλλαγές της διάθεσης , ρυτίδες , εύθραυστα οστά, και ξηρό δέρμα Οι Υπερβολικές ποσότητες οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αιμορραγία , ευαισθησία μαστού, και εναλλαγές της διάθεσης .

Η προγεστερόνη

Η προγεστερόνη θεωρείται το αντίστοιχο των οιστρογόνων . Είναι η ανταγωνιζόμενοςστα οιστρογόνα με γνώμονα την ανάπτυξη στην επένδυση της προγεστερόνης είναιαπαραίτητη για το προεμμηνορροϊκό κύκλο . Αυξάνεται κατά το δεύτερο τμήμα τουκύκλου για τη μείωση προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και προετοιμάζει την μήτρα γιαεμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου . Επιπλέον , η προγεστερόνη είναιαπαραίτητη για να υποστηρίξει μια υγιή εγκυμοσύνη , τα χαμηλά επίπεδα μπορεί ναοδηγήσει σε αποβολές , η προγεστερόνηείναι επίσης νευροπροστάτης. Μια ανισορροπία στην αναλογία των οιστρογόνων μετην προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα , όπως ευερεθιστότητα , φούσκωμα , κατακράτησηυγρών , πονοκεφάλους, λειτουργεί με τα οιστρογόνα για την ενίσχυση των οστών ,τη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης , και την υποστήριξη της λίμπιντο. Πάραπολύ προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει κόπωση , ζάλη και αυξημένη όρεξη .

Η τεστοστερόνη

Δεδομένου ότι η κυρίαρχη ορμόνη στους άνδρες , η τεστοστερόνη βοηθά στηδιατήρηση υγιών μυϊκή μάζα , την αντοχή και τη δύναμη . Υποστηρίζει επίσης τηλίμπιντο , την ενέργεια, την πυκνότητα των οστών , τη μνήμη. Η τεστοστερόνηείναι επίσης απαραίτητη για τη σωστή ισορροπία για τις γυναίκες . Μιαανεπάρκεια της τεστοστερόνης μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες για τιςγυναίκες , συμπεριλαμβανομένων των χαμηλής ενέργειας , μειωμένη λίμπιντο. Ηανεπάρκεια τεστοστερόνης στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει κόπωση , εναλλαγέςτης διάθεσης , χαμηλή λίμπιντο. Αυτή η ορμόνη ξεκινά να μειώνονται στους άνδρεςστα 35 έτη , προκαλώντας μια ανισορροπίαμεταξύ τεστοστερόνης και των οιστρογόνων. Πάρα πολύ τεστοστερόνη μπορεί ναπροκαλέσει επιθετικότητα , κατάθλιψη , ανικανότητα , και η υπερβολική λίμπιντο.

Πρεγμενελόνη

Πρεγνενολόνη παράγεται από χοληστερόλη και είναι ένας πρόδρομος για άλλεςστεροειδείς ορμόνες , συμπεριλαμβανομένων προγεστερόνη , τα οιστρογόνα , ητεστοστερόνη και DHEA. Τα επίπεδα μειώνονται με την ηλικία , και μια ανεπάρκεια μπορεί ναοδηγήσει σε άγχος , διαταραχές της διάθεσης , μεγαλύτερη αντιληπτή άγχος ,μπορείνα αποκατασταθεί προς όφελος της γνωστικής λειτουργίας , της διάθεσης , τηςμνήμης , και την καρδιαγγειακή υγεία.

DHEA

Ως το πιο άφθονη στεροειδών ορμονών στο σώμα , η DHEA είναι ο πρόδρομος τεστοστερόνης και τωνοιστρογόνων . Απελευθερώνεται στο σώμα από τα επινεφρίδια. Καθώς μεγαλώνουμε ,τα επίπεδα DHEA μειώνεται με αποτέλεσμα την κόπωση , εναλλαγές της διάθεσης , καιγνωστικές ασθένειες . Η DHEA συμβάλλει στην τόνωση της πρωτεϊνικής σύνθεσης ,μείωση σπλαχνικού λίπους, υποστηρίζουν την υγεία των οστών και τη διατήρηση τηςκαρδιαγγειακής υγείας τα επίπεδα DHEA που είναι πάρα πολύυψηλή μπορεί να προκαλέσουν ακμή, αυξημένη τρίχες του προσώπου , δερματικάεξανθήματα , και ηπατικής δυσλειτουργίας .

ΤΑ 7 ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η διαφορά μεταξύ BHRT προσέγγισης και την παραδοσιακή προσέγγιση είναιη εξής :

1.Χρήση μόνο βιοταυτόσημων ορμονών δηλαδή αυτών που το σώμα σας έχει μάθει νααναγνωρίζει εδώ και χρόνια και δεν είναι πλέον αρκετές για την τέλειααπόδοση σας.

2. Συνδυάζουμε τρεις ορμόνες σε μια διαδερμικηκρέμα που μιμείται την φυσική φυσιολογίασας ( οιστραδιόλη , προγεστερόνη και τεστοστερόνη ) .

3. Αξιολογούμε διεξοδικά κάθε ασθενήξεχωριστά , χρησιμοποιώντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο των εξετάσεων αίματος ,βιολογικούς δείκτες γήρανσης , μια φυσική εξέταση και ένα πλήρες ιατρικόιστορικό . Εμείς δεν βασίζονται σε εξετάσεις σιέλου , ούτε συμπτώματα και μόνο.

4.Αφού μας δώσετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά μετους κινδύνους και τα οφέλη της ορμονικής υποκατάστασης , λαμβάνοντας υπόψηιδίως το ιατρικό / οικογενειακό ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας . Οι ασθενείςθα περνούν κατά μέσο όρο 1 ώρα πρόσωπο με πρόσωπο με το γιατρό τους κατά τηνπρώτη διαβούλευση .

5.Παρακολούθουμε συνεχώς τα συμπτώματα και τα επίπεδα του αίματος ώστε ναεξασφαλίζεται η βέλτιστη ποσότητα απορροφάται , ανάλογα με τις συγκεκριμένεςμεταβολισμό σας.

6. Συνεργαζόμαστε σε μηνιαία σεδιμηνιαία βάση , μέχρι να είμαστε σε μια σταθερή θεραπευτική αγωγή , για τηνπροσαρμογή δόσεων ανάλογα με τις ανάγκες σας αλλάζουν με την ηλικία.

7.Αφού έχουμε αντικαταστήσει όλες τις ορμόνες που έχουν μειωθεί με τηνηλικία , επειδή είναι όλα σημαντικά για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας ,παρακολουθούμε ολόκληρο το ορμονικό σύστημα , όχι μόνο οιστρογόνα , και σαςμαθαίνουμε το πώς οι ορμόνες επηρεάζουνη μια την άλλη κατά τη ρύθμιση τους.

Δεν αξίζει λοιπόν να κουρδίσετε αυτήν την Ομάδα των Ορμονών σας για μια καλύτερη απόδοση ;