ΟΜΟΡΦΙΑ

Βγάλατε σπυράκι; Δείτε πώς να το εξαφανίσετε!

Ένα σπυράκι μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση, όμως όταν ανησυχούμε γι’ αυτά τα ενοχλητικά εξανθήματα μπορεί να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Βγάλατε σπυράκι; Δείτε πώς να το εξαφανίσετε!

Ένα σπυράκι μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση, όμως όταν ανησυχούμε γι’ αυτά τα ενοχλητικά εξανθήματα μπορεί να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι δεν πρέπει να πειράζουμε το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου, καθώς μπορεί να μολυνθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα τη μόλυνση και τη φλεγμονή.

Δείτε τι προτείνουν.

- Σε καμία περίπτωση δεν πειράζουμε το σπυράκι

Το πύον που βρίσκεται στα σπυράκια προκαλεί φλεγμονές. Έτσι, όταν απλώνεται στην επιδερμίδα μπορεί να μολύνει και τη γύρω περιοχή. Ένα σπυράκι μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του, εάν όμως το πειράξουμε η πληγή μπορεί να είναι μόνιμη. Μια εύκολη λύση είναι οι ζεστές κομπρέσες και οι τοπικές αλοιφές που περιέχουν βενζοϊκό υπεροξείδιο η σαλικυλικό οξύ. Επίσης, τα προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, βοηθούν ώστε να μειωθούν τα σημάδια λόγω της ακμής.

- Αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να καταπολεμήσουμε τα βακτήρια

Η ακμή οφείλεται σε ένα συνδυασμό κληρονομικών και ορμονικών παραγόντων. Τα σπυράκια εμφανίζονται όταν φράζουν οι πόροι του δέρματος, αναπτύσσονται βακτήρια και προκαλείται φλεγμονή. Ο καλός καθαρισμός του προσώπου μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών που συμβάλλουν στην εμφάνιση ενός εξανθήματος.

- Το λέιζερ βελτιώνει τα σημάδια της ακμής

Οι περισσότερες θεραπείες για την ακμή έχουν αποτελέσματα μετά από μερικές εβδομάδες. Η φωτοθεραπεία με ακτίνες LED μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο, εξαφανίζοντας παράλληλα ουλές και σημάδια.

- Η ξαφνική κρίση επιβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό

Εάν εμφανιστούν πολλά σπυράκια ταυτόχρονα, τότε μπορεί να πρόκειται για λοίμωξη από σταφυλόκοκκο και όχι για κρίση ακμής. Ο δερματολόγος μπορεί να διακρίνει την ακριβή αιτία του προβλήματος και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε γιατί εμφανίζονται τα σπυράκια (βίντεο)

Μάσκα με μαγειρική σόδα καταπολεμά τα σπυράκια

Μύθοι και αλήθειες για την ακμή

Σταματήστε την ακμή με μάσκα από μέλι