ΟΜΟΡΦΙΑ

Δείτε ποια υφάσματα χειροτερεύουν τη μυρωδιά του ιδρώτα

Κανείς δεν περιμένει να μοσχομυρίζει όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ή μετά από μια έντονη προπόνηση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο διαπίστωσαν όμως ότι αν επιλέξουμε συγκεκριμένα υφάσματα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάνουμε τη μυρωδιά του ιδρώτα ακόμη χειρότερη.

Δείτε ποια υφάσματα χειροτερεύουν τη μυρωδιά του ιδρώτα

Στο πλαίσιο νέας μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, οι ερευνητές ζήτησαν από ποδηλάτες να κάνουν μία ώρα ποδήλατο σε γρήγορη ταχύτητα, φορώντας μπλουζάκια από βαμβάκι, συνθετικό ύφασμα ή συνδυασμό των δύο. Μετά την προπόνηση, τοποθέτησαν τα μπλουζάκια σε πλαστικές σακούλες και τα έκλεισαν αεροστεγώς για 28 ώρες.

Μετά το διάστημα αυτό, εξέτασαν τα δείγματα ώστε να διαπιστώσουν ποια υφάσματα απέδιδαν εντονότερα τη μυρωδιά του ιδρώτα. Τα συνθετικά υφάσματα (π.χ. από πολυεστέρα) όχι μόνο μύριζαν πιο έντονα αλλά οι μετέπειτα αναλύσεις έδειξαν ότι συγκέντρωναν και μεγαλύτερες ποσότητες ενός είδους βακτηρίων (micrococci) που ευθύνονται για την κακοσμία του σώματος. Δεν εντοπίστηκαν δείγματα αυτών των βακτηρίων στα βαμβακερά υφάσματα.

Τα βακτήρια αυτού του τύπου μετατρέπουν τις ορμόνες και τα αμινοξέα του ιδρώτα σε δύσοσμες ουσίες, διευκρινίζει ο ερευνητής Chris Callewaert. Ωστόσο, τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα βαμβακερά υφάσματα δεν έχουν –ευτυχώς– αυτήν την ιδιότητα.

Ο Callewaert τονίζει επίσης ότι τα βακτήρια και τα μόρια που ευθύνονται για την άσχημη μυρωδιά στα συνθετικά υφάσματα μπορεί να «επιζήσουν» και μετά το πλύσιμο των ρούχων.

Διαβάστε επίσης:

Το πιο οικονομικό homemade αποσμητικό με μόλις 4 υλικά
Ο απίστευτος λόγος που μυρίζουν οι μασχάλες σας!
Πέντε "ύπουλες" αιτίες που κάνουν το σώμα να μυρίζει