ΟΜΟΡΦΙΑ

Άνδρας ξυρισμένος ή με μούσι; Διαβάστε πριν επιλέξετε

Πολλές γυναίκες βρίσκουν τους άνδρες με μούσι απωθητικούς, καθώς πέρα από το αισθητικό μέρος, εκνευρίζονται από την αίσθηση που αφήνει η έντονη τριχοφυΐα στην επαφή με το δέρμα τους.

Άνδρας ξυρισμένος ή με μούσι; Διαβάστε πριν επιλέξετε

Τα γένια και τα μούσια όμως, έχουν γίνει τάση τα τελευταία χρόνια και πολλοί άνδρες ενδίδουν στη θεωρία της γοητείας που ασκούν στο αντίθετο φύλο.

Όποιον τύπο άνδρα και αν προτιμάτε πάντως, πριν επιλέξετε καλό θα ήταν να συνυπολογίσετε τα αποτελέσματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία τα γένια και τα μουστάκια μπορεί να είναι ωφέλιμα για την υγεία των ανδρών, παρά τα μειονεκτήματά τους.

Προλαμβάνουν τις κρίσεις άσθματος

Οι άντρες με αλλεργικό άσθμα που έχουν ευαισθησία στη γύρη, μπορούν να ελαττώσουν τις ασθματικές κρίσεις αν αφήσουν ένα μεγάλο και πυκνό μουστάκι, καθώς εμποδίζει τα σπόρια της να εισέλθουν στη μύτη και από εκεί στους πνεύμονες. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον ο Βρετανός γιατρός Ρομπ Χικς. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Daily Mail», τα σπόρια της γύρης είναι κολλώδη και έτσι θα μπορούσαν να «παγιδευτούν» στο μουστάκι. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Αποτρέπει τα δερματικά εξανθήματα

Το ξύρισμα αποτελεί βασική αιτία δερματικών προβλημάτων στο πρόσωπο, γι' αυτό και πολλοί άντρες αποφεύγουν να ξυρίζονται καθημερινά.

Σύμφωνα με τον βρετανό δερματολόγο Μάρτιν Ουέιντ, το ξύρισμα μπορεί να δημιουργήσει από εξάνθημα μέχρι θυλακίτιδα, μόλυνση των θυλάκων των τριχών από βακτήρια, που εκδηλώνεται με σπυράκια. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με τα γένια, αφού ο άνδρας δεν θα ξυρίζεται.

Ηλιοπροστασία

Το καλυμμένο πρόσωπο είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένο από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου και κατ' επέκτασιν από τους δερματικούς καρκίνους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιου Κουϊνσλαντ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Radiation Protection Dosimetry», τα τμήματα του προσώπου που καλύπτονται από γένια και μουστάκια δέχονται κατά 30% λιγότερη UV απ' ό,τι τα υπόλοιπα. Μάλιστα, όσο πιο μακριά και πυκνή η γενειάδα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία.

Η προστασία βέβαια από την UV δεν είναι απόλυτη, συνεπώς δεν ακυρώνεται η ανάγκη για αντηλιακό όταν ένας γενειοφόρος εκτίθεται για ώρες στον ήλιο.

Ασπίδα για το κρύο

Όπως τα μακριά μαλλιά προσφέρουν ζέστη στις γυναίκες το χειμώνα, ανάλογη λειτουργία μπορεί να έχει μια παχιά γενειάδα για τον άνδρα, κατά τον δρα Φίλιξ Τσούα, πνευμονολόγο στην London Clinic.

Όπως εξηγεί, η τριχοφυΐα του προσώπου μπορεί να δράσει ως φυσικό εμπόδιο στο ψύχος, μη επιτρέποντας στον παγωμένο αέρα να έρθει σε επαφή με το δέρμα και διατηρώντας έτσι ζεστό τον λαιμό.

Επιπλέον, η ζέστη αυτή μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος και να καταπραΰνει τον βήχα, ακριβώς όπως βοηθάει το να τυλίξει κάποιος τον λαιμό του με ένα ζεστό κασκόλ, σημειώνει.

Τα αρνητικά

Το βασικό πρόβλημα με τις γενειάδες είναι ότι μπορεί να συμβάλουν στην εξάπλωση ιών, βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων, που όμως δεν μολύνουν τόσο τους ίδιους τους άντρες αλλά τον περίγυρό τους, κατά τον δρα Ρον Κάτλερ, λέκτορα Μικροβιολογίας στη Σχολή Βιολογικών και Χημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Mary, στο Λονδίνο.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η γενειάδα μπορεί να φιλοξενεί έως και 20.000 διαφορετικούς μικροοργανισμούς (από ακάρεα μέχρι βακτήρια και ιούς που προκαλούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), γι' αυτό είναι απαραίτητη η καθαριότητα, η καθημερινή φροντίδα και η προσοχή, π.χ. όταν τρώνε.

Πρέπει επίσης να εξετάζουν συχνά το δέρμα κάτω από τη γενειάδα, ώστε να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν σπυράκια από γένια που αναπτύσσονται προς τα μέσα (η κατάσταση αυτή λέγεται ψευδοθυλακίτιδα), καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.