ΟΜΟΡΦΙΑ

Τι δείχνουν οι… γλουτοί σας για την υγεία σας!

Τα οπίσθια δεν είναι μόνο... καλλωπιστικό στοιχείο στο σώμα μας! Εξυπηρετούν βασικούς λειτουργικούς σκοπούς, καθώς οι γλουτιαίοι μύες (μείζων, μέσος και ελάσσων) μας επιτρέπουν να στεκόμαστε όρθιοι και να περπατάμε.

Τι δείχνουν οι… γλουτοί σας για την υγεία σας!

Τα ανθρώπινα οπίσθια είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της εξελικτικής τελειότητας του είδους μας και μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικότατες πληροφορίες για την υγεία μας.

1. Διαβήτης και υγεία της καρδιάς

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέδειξε πως υπάρχει μια ισχυρή και άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο σχήμα των γλουτών μιας γυναίκας και του κινδύνου να εκδηλώσει διαβήτη και καρδιοπάθεια. Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η κατανομή του λίπους στο σώμα (σωματότυπος) αποτελεί βασικό δείκτη για την υγεία. Για παράδειγμα, το λίπος στην κοιλιά θεωρείται το πιο επικίνδυνο, επειδή βρίσκεται κοντά σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά. Ωστόσο, το επιπλέον λίπος που συσσωρεύεται στους γλουτούς –όχι σε υπερβολικό βαθμό, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα– αποτελεί πιθανώς ένδειξη καλής υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λίπος στο κάτω μέρος του σώματος (γοφοί, γλουτοί, μηροί) «παγιδεύει» τα λιπαρά οξέα κι έτσι παρέχει μερικώς προστασία από ορισμένα καρδιαγγειακά προβλήματα. «Εάν τα λιπαρά οξέα δεν αποθηκεύονται στα σημεία αυτά αλλά σε όργανα όπως το συκώτι ή στις αρτηρίες, είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί διαβήτης και καρδιοπάθεια», δηλώνει ο ερευνητής Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατανομή του λίπους στο σώμα δεν είναι όμοια μεταξύ των δύο φύλων, καθώς οι γυναίκες είναι «γενετικά προγραμματισμένες» να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στο κάτω μέρος του σώματός τους. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί η καρδιοπάθεια πλήττει συχνότερα το ανδρικό φύλο.

2. Αιμορροΐδες

Πρόκειται για τη χαρακτηριστική φλεγμονή και το οίδημα που εκδηλώνεται στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συνηθισμένο πρόβλημα που οδηγεί σε σημαντική δυσφορία και ενόχληση. Οι αιμορροΐδες είναι συχνά αποτέλεσμα της χρόνιας δυσκοιλιότητας και υποδεικνύουν ότι λείπουν από τον οργανισμό οι απαραίτητες ποσότητες φυτικών ινών. Η παχυσαρκία επιδεινώνει το πρόβλημα κι έτσι η απώλεια των περιττών κιλών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή τους.

3. Θυλακίτιδα

Πρόκειται για μια συχνή δερματολογική πάθηση που οφείλεται στη φθορά και τη φλεγμονή του θύλακα της τρίχας. Εκδηλώνεται συχνά στην περιοχή των γλουτών και ψηλά στους μηρούς. Τυπικό σύμπτωμα της θυλακίτιδας είναι τα μικροσκοπικά, κόκκινα σπυράκια επάνω στο δέρμα. Μερικές φορές στην κορυφή τους υπάρχει και πύον. Η θυλακίτιδα στους γλουτούς οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε λοίμωξη από βακτήριο ή μύκητα και είναι αποτέλεσμα της αποτρίχωσης με ξυραφάκι, της τριβής του δέρματος με τα ρούχα ή απλώς της ευαισθησίας του δέρματος. Εάν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να αποφεύγετε συγκεκριμένα υφάσματα και να αλλάζετε συχνότερα ξυραφάκι. Η θυλακίτιδα δεν είναι επικίνδυνη και συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

4. Μυϊκή δύναμη στη μέση και τα πέλματα

Είναι αρκετά δύσκολο να παραμείνετε ευθυτενείς, ιδιαίτερα εάν «κουβαλάτε» λίγο περισσότερο βάρος στην περιοχή των γλουτών. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποδυνάμωση συγκεκριμένων μυών μπορεί να διαταράξει την ορθή στάση του σώματος, καταπονώντας υπερβολικά τη μέση. Η χαλάρωση των οπισθίων είναι συχνά ένδειξη της χαλάρωσης των μυών του κορμού, της μέσης και των γλουτών. Οι λεγόμενοι πολυσχιδείς μύες (multifidi) βοηθούν να παραμένει η σπονδυλική στήλη σταθερή. Όταν είναι αδύναμοι, επηρεάζεται η φυσική καμπύλη που σχηματίζει η οσφυϊκή μοίρα (μέση). Εάν πάλι η χαλάρωση εντοπίζεται στους γοφούς, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στα πέλματα. Εάν τα πέλματα είναι αδύναμα, τα οστά των γοφών κλίνουν προς τα έξω και προς τα εμπρός κι έτσι προκύπτει ένα αίσθημα βάρους στους γοφούς. Το πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζεται εύκολα και απλά με τη βοήθεια στοχευμένων ασκήσεων ενδυνάμωσης.

Διαβάστε επίσης:

Οι ιδανικές ασκήσεις για στητά οπίσθια! (φωτογραφίες)
Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την... εμμονή με τα μεγάλα οπίσθια!