ΟΜΟΡΦΙΑ

Κερατίνη για όμορφα μαλλιά: Πού θα βρείτε το μοναδικό συστατικό

Θέλετε πιο δυνατά και λεία μαλλιά; Η κερατίνη είναι απαραίτητη για να πετύχετε το επιθυμητό εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Κερατίνη για όμορφα μαλλιά: Πού θα βρείτε το μοναδικό συστατικό

Η κερατίνη είναι η ινώδης δομική πρωτεΐνη των μαλλιών, των νυχιών και των επιθηλιακών κυττάρων της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Στα ζώα, η κερατίνη δομεί επίσης το μαλλί, τις οπλές, τα πούπουλα και τα κέρατα.

Οι πολυπεπτιδικές αλυσίδες της κερατίνης σχηματίζουν παράλληλα φύλλα που συγκρατούνται και συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου.

Από τα αμινοξέα που αποτελούν την κερατίνη, η κυστίνη είναι αυτή που βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα (έως και 24%). Οι πολυάριθμοι δισουλφιδικοί δεσμοί που σχηματίζει η κυστίνη χαρίζουν μοναδική σταθερότητα στην κερατίνη. Η κερατίνη είναι αδιάλυτη στο ζεστό ή κρύο νερό και δεν καταστρέφεται από πρωτεολυτικά ένζυμα (ένζυμα που αποκόπτουν τα μόρια πρωτεΐνης).

Το μήκος των ινών κερατίνης εξαρτάται από την περιεκτικότητά τους σε νερό: η μέγιστη τιμή ενυδάτωσης (περίπου 16% νερό) συμβάλλει σε αύξηση του μήκους της ίνας κατά 10-12%.

Η κερατίνη παρέχει μια εξωτερική προστατευτική επίστρωση στην τρίχα, προστατεύοντάς την από την υπέρυθρη ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Παράλληλα, διεισδύει στην ίνα της τρίχας και επανορθώνει τα μαλλιά εκ των έσω.

Μπορείτε να βρείτε την κερατίνη σε πλήθος προϊόντων:

- σαμπουάν

- κρέμες μαλλιών

- αφρούς μαλλιών

- ειδικές θεραπείες για τα μαλλιά (σε πιστοποιημένα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης)

Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων ώστε να εξασφαλίσετε ότι η κερατίνη στα προϊόντα αυτά είναι ποιοτική (ένδειξη: κερατίνη ή οξειδωμένη κερατίνη).

Σε μερικές περιπτώσεις, το όνομα του προϊόντος περιέχει την ονομασία κερατίνη, όμως η κερατίνη δε βρίσκεται στη λίστα των συστατικών! Πρόκειται για ένα περίτεχνο τρικ που μπορεί εύκολα να σας ξεγελάσει. Μπορεί επίσης το προϊόν που θα επιλέξετε να περιέχει υδρολυμένη κερατίνη, η οποία δεν είναι εξίσου αποτελεσματική.

Διαβάστε επίσης:

Τι προσπαθούν να σας «πουν» τα μαλλιά σας για την υγεία σας
Το συχνό κούρεμα βοηθά τα μαλλιά να μακρύνουν: Μύθος ή αλήθεια;
Γνωρίστε το νέο υπερ-συστατικό για δυνατά μαλλιά