ΟΜΟΡΦΙΑ

Κερατίνη: Σε ποιες τροφές βρίσκεται

Η κερατίνη είναι μια αδιάλυτη πρωτεΐνη, βασικό δομικό συστατικό των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Κερατίνη: Σε ποιες τροφές βρίσκεται

Είναι λοιπόν απαραίτητη για τον οργανισμό μας και συμβάλλει στην προστασία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος από βλαβερά στοιχεία που βρίσκονται στο περιβάλλον μας.

Η κερατίνη αποτελείται από αμινοξέα και μπορούμε να πάρουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε μέσω της διατροφής μας.

Η έλλειψη κερατίνης έχει σαν αποτέλεσμα τα μαλλιά να μακραίνουν με πιο αργό ρυθμό και να σπάνε πιο εύκολα. Επίσης, κάνει τα νύχια πιο αδύναμα.

Δείτε ποιες είναι οι ιδανικές πηγές κερατίνης.

- Φρούτα και λαχανικά

Η βιταμίνη C που περιέχουν φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολο, βοηθά στην απορρόφηση των φυτικών πρωτεϊνών, οι οποίες αποτελούν δομικά συστατικά της κερατίνης. Επίσης, η βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Θα βρείτε τη βιοτίνη στο κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα κρεμμύδια. Τα προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλουν επίσης στην παραγωγή της κερατίνης.

- Κρέας και γαλακτοκομικά

Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, καθώς οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην παραγωγή της κερατίνης. Θα πρέπει λοιπόν να τρώτε άπαχο κρέας, συκώτι και νεφρούς ζωικής προέλευσης, πουλερικά και ψάρι. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποφεύγετε το κρέας με πολλά λίπη. Βάλτε επίσης στη διατροφή σας γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (γάλα, γιαούρτι και τυρί), καθώς παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα για τη δόμηση της κερατίνης.

- Άλλες τροφές

Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα διευκολύνουν την παραγωγή της κερατίνης. Για παράδειγμα, το θείο που βρίσκεται στα αυγά, τα όσπρια, τη λαχανίδα και τη σόγια, παίζει σημαντικό ρόλο στη δόμηση της κερατίνης. Το ίδιο ισχύει και για ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, καθώς παρέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών.

Διαβάστε επίσης:

Κερατίνη για όμορφα μαλλιά: Πού θα βρείτε το μοναδικό συστατικό
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία με κερατίνη