ΟΜΟΡΦΙΑ

Κύκλος περιόδου: Πώς επηρεάζει το δέρμα – Τι πρέπει να κάνετε

Οι ορμονικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται κατά τον κύκλο της περιόδου δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεση αλλά και την εμφάνιση της γυναίκας.

Κύκλος περιόδου: Πώς επηρεάζει το δέρμα – Τι πρέπει να κάνετε

Δείτε τι συμβαίνει στον οργανισμό ανά εβδομάδα του κύκλου, πώς οι εσωτερικές βιολογικές διεργασίες επηρεάζουν την όψη του δέρματος και πώς αντιμετωπίζεται η λιπαρότητα ή μια κρίση ακμής κατά την περίοδο.

Ημέρα 1-7

Ο κύκλος ξεκινά με την πρώτη ημέρα αιμορραγίας. Ο οργανισμός παράγει μεγαλύτερες ποσότητες μιας ορμόνης που ονομάζεται προσταγλανδίνη και ταυτόχρονα μειώνονται τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων. Η προσταγλανδίνη μειώνει την αντοχή στον πόνο κι έτσι την πρώτη εβδομάδα του κύκλου το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο. Επίσης, η ορμόνη κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και το πρόσωπο κοκκινίζει πιο εύκολα. Η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων συνοδεύεται από ξηρότητα, με αποτέλεσμα να είναι πιο εμφανείς οι λεπτές γραμμές του προσώπου.

Για αυξημένη αντοχή στον πόνο, χρειάζεται να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και σπόροι), συστατικό με φυσική αναλγητική δράση. Το μαγνήσιο χαλαρώνει επίσης τους μύες και βελτιώνει τη διάθεση. Τις πρώτες ημέρες της περιόδου, απαιτείται καλή ενυδάτωση του προσώπου με μάσκες και κρέμες.

Ημέρα 7-10

Οι ωοθήκες αρχίζουν και πάλι να παράγουν οιστρογόνα και αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής), με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεση. Το δέρμα γίνεται λοιπόν πιο λείο και σφριγηλό. Τα οιστρογόνα προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα ελαστικότητα και το κάνει ανθεκτικό. Συνήθως τις ημέρες αυτές δεν εμφανίζονται στο δέρμα ενοχλητικά εξανθήματα.

Το δέρμα μπορεί να έχει επανέλθει, όμως μετά την περίοδο τα επίπεδα σιδήρου είναι συχνά χαμηλά λόγω της αιμορραγίας που έχει προηγηθεί. Έτσι, η διατροφή θα πρέπει να εμπλουτίζεται με σίδηρο, ώστε το πρόσωπο να μην είναι χλωμό και να μην είναι εμφανείς οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Καλές πηγές σιδήρου είναι το άπαχο κρέας και το σπανάκι.

Ημέρα 12-16

Αυτή είναι η φάση ωορρηξίας. Επειδή τις ημέρες αυτές η γυναίκα είναι πιο γόνιμη, οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός της εξασφαλίζουν ότι το δέρμα της παραμένει άψογο και ελκυστικό.

Η παραγωγή κολλαγόνου στη φάση αυτή αυξάνεται σημαντικά κι έτσι οι πόροι του δέρματος μοιάζουν μικρότεροι. Σε γυναίκες που η παραγωγή οιστρογόνων είναι πολύ αυξημένη, εμφανίζονται (κυρίως στο πηγούνι) μικρά εξανθήματα. Καλό είναι τις ημέρες αυτές να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, καθώς βοηθά ώστε οι σμηγματογόνοι αδένες να μην παράγουν πολλή λιπαρότητα. Οι τροφές με ζωηρό χρώμα, όπως οι πιπεριές και το καρότο, είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α.

Ημέρα 17-24

Εάν δεν έχει προκύψει εγκυμοσύνη κατά τη φάση ωορρηξίας, το διάστημα αυτό επιβραδύνει ο ρυθμός παραγωγής ορμονών, ώστε το σώμα να προετοιμαστεί για την επόμενη έμμηνο ρύση. Αυξάνεται, ωστόσο, παροδικά η παραγωγή προγεστερόνης. Σε ορισμένες γυναίκες, η αύξηση αυτή συνοδεύεται από κρίση ακμής.

Φρούτα και λαχανικά όπως το αγγούρι, το μπρόκολο και το παντζάρι βοηθούν να απομακρυνθούν οι περιττές ποσότητες ορμονών. Ο καθαρισμός του προσώπου βοηθά επίσης να αντιμετωπιστεί η λιπαρότητα.

Ημέρα 25-28

Τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων σταδιακά μειώνονται. Η διαδικασία αυτή οδηγεί συχνά στο φούσκωμα, επειδή το σώμα κατακρατεί περισσότερα υγρά. Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να συνοδεύονται από την κακή διάθεση και τη νευρικότητα, καθώς η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων σημαίνει παράλληλη πτώση στα επίπεδα σεροτονίνης.

Το δέρμα στη φάση αυτή γίνεται πιο ξηρό και είναι πιθανό να εμφανιστούν σπυράκια. Λόγω της κατακράτησης υγρών, μπορεί επίσης το πρόσωπο να μοιάζει πρησμένο. Χρειάζεται στη φάση αυτή καλός καθαρισμός του προσώπου, για να μην φράζουν οι πόροι και να ενυδατώνεται σε βάθος το δέρμα.

Διαβάστε επίσης:

Λαμπερά μαλλιά με... μπύρα!
Πώς μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση των ραγάδων